Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Özel Haber Eğitimcilerden Bakanlığa Tepki! Tasarruf Tedbirleri Yüzünden Okullar Çöplüğe Döndü

Eğitimcilerden Bakanlığa Tepki! Tasarruf Tedbirleri Yüzünden Okullar Çöplüğe Döndü

Milli Eğitim Bakanlığı’nın İŞKUR üzerinden haftada 3 gün okulları temizlemesi için eleman alınacağını duyurması sonrası öğretmenler, veliler ve öğrencilerden büyük tepki geldi. Aylık 8 bin 447 TL’ye çalışacak olan personelin emek sömürüsüne maruz kaldığını ifade eden Antalyalı eğitimciler okullara kadrolu temizlik personeli alınması gerektiğini ifade etti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Eğitimcilerden Bakanlığa Tepki! Tasarruf Tedbirleri Yüzünden Okullar Çöplüğe Döndü
MUHABİR: Arda Kır

Yoksulluğun pençesindeki Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı ‘okullara haftada 3 gün olmak üzere temizlik personeli alınacağını, sadece sağlık sigortası yapılacağını, çalışma akdinin emekliliğe yansımayacağını ve 8 bin 447 TL ücret verileceğini’ açıklaması sonrası eğitimcilerden büyük tepki geldi. Asgari ücretin altında eleman çalıştırma kanunu çiğneyen bakanlığın aldığı karar sebebiyle okullarda kirliliğin arttığı ifade edilirken, Antalya’da 8 bin 447 TL’ye çalışacak temizlik personeli bulunamadığı öğrenildi. Kadrolu olarak işe alınması ve maaşlarında iyileştirilme yapılması talebinde bulunuldu.

Eğitimcilerden Bakanlığa Tepki! Tasarruf Tedbirleri Yüzünden Okullar Çöplüğe Döndü

PERSONELLER İÇİN AYLIK 75 BİN TL TOPLANACAK

Kamuoyunda birçok kez gündeme gelen artan yoksulluk sebebiyle öğrencilerin yetersiz beslenme sorunu derinleşirken bazı okullarda okul aile birlikleri temizlik personeli tutulması için idareden öğrencilerden para talebinde bulunulmasını istediği öğrenildi. Antalya’da ki okulların temizlik sorunu gittikçe artarken, yoksulluk sebebiyle yeterli besine ulaşamayan öğrenci velilerinin sırtına bir de temizlik için toplanması istenen tutar Eklendi. Antalya’da ki bazı okullarda kadrolu personel dışında temizlik personelleri için aylık 25 bin TL maaş ödemesi olacağı ve bu tutarın ise öğrencilerden toplanacak paralar ile yapılacağı öğrenildi. Ortalama olarak temizlik malzeme giderleri dışında alınacak 3 temizlik personelinin toplam 75 bin TL fiyat ödeneceği ve bu tutarın öğrencilerden karşılanacağı belirtildi.

Eğitimcilerden Bakanlığa Tepki! Tasarruf Tedbirleri Yüzünden Okullar Çöplüğe Döndü

“OKULU ÖĞRETMENLER VE ÖĞRENCİLER TEMİZLİYOR”

Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, “Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl çocukların sağlığını tehlikeye atacak bir karar aldı. Okullara İŞKUR’dan personel alımı açtılar. Türkiye’de ki okulların eğitim yılına başladığı dönemde okullarımızın temizlik personelini 8 bin 447 TL’ye çalıştırılması ve emekliliğe yansımayan sadece sağlık sigortasından faydalanılacak şekilde iş alımı yapıyor. 8 bin 447 TL bugün emek sömürü demektir. Asgari ücretin altında insan çalıştırılması kanunen yasaktır. Bakanlık kanunları çiğnemeye devam ediyor. Haftada 3 gün 21.5 saat olmak üzere temizlik personeli almak istiyor. Bu paraya çalışacak eleman bulunmuyor. Okullar açılalı 1 hafta oldu artık okullarda çöp yığınları oluşmaya başladı. Bazı okul idarecileri medyaya yansımasın diye temizliği öğretmenler ve öğrenciler yeri geliyor kendileri yapıyor” dedi.

“BULAŞICI HASTALIKLAR ARTABİLİR”

Başkan Sadık Acar, “Eğitim-İş Sendikası olarak yine söylüyoruz; eğitimden tasarruf olmaz. Bugün başka alanlarda tasarruf yapılmalı eğitimden değil Eğitimden yapılan tasarruf çocukların geleceğini karatmak demektir. Okullarımızın temizliğini ve güvenliğini derhal sağlayın. Sağlıklı eğitim olursa çocuklarda sağlıklı gelişir. İleri ki günlerde okullarda bulaşıcı hastalıkların yayılacağını görebiliriz. Buna karşı önlem alınmalı. Antalya’da diğer illere göre okullar temizlik işini yapacak elaman bulamamaktadır. Merkez ilçelerde verilen rakam karşısında kimse çalışmamaktadır. Resmen emek sömürüsüdür. Temizlik personeli olarak çalışacak kişilerin maddi şartları iyileştirilmeli ve okullarda kadrolu temizlik personeli alınmalı” diye konuştu.

Eğitimcilerden Bakanlığa Tepki! Tasarruf Tedbirleri Yüzünden Okullar Çöplüğe Döndü

“KAÇAK SARAYDAN TASARRUF EDİN”

Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Tasarruf tedbirleri altında okullar çok kirli durumda. Emekli sigortasına yansımayan sadece sağlık sigortası ile 8 bin 477 TL’ye kim çalışır? Haftada 3 gün okul temizlenecekmiş. Personel olmadığı için okullarda öğretmen ve öğrenciler ellerinde süpürge ile okul temizliyorlar. Bir öğretmen ve öğrenci sorun yaşıyor. Hükümet tasarruf tedbirleri altında okullara 3 gün temizlik personeli yolluyor. Asgari ücretin yarısı parasına kim çalışır. İnsanlar zaten yoksullukla boğuşuyor. Birde emekliliğe yansıyan sigorta yapılmıyor. Hükümet şu an çalışanın sırtından para kazanmaya ve borçlarını ödemeye çalışıyor. Halbuki beşli çetenin vergi borçlarını silmese bunlar yaşanmayacak. Hiç kimse 8 bin 477 TL’ye çalışmak istemiyor. Hükümet acımasız ve faşizan bir karar uyguluyor. Kaçak saraydan çıkayım mütevazi bir yaşantı sürelim denmiyor. İhale halkın üzerine yıkılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Arda KIR
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Başbakan Adnan Menderes ve Bakanlar 63. yıl dönümünde anıldı

Başbakan Adnan Menderes ve Bakanlar 63. yıl dönümünde anıldı