Özbekistan'da yaşanan 68 çocuğun ölümüne neden olan kontamine öksürük şurubu olayında mahkeme kararını verdi. 23 kişi çeşitli suçlamalarla hapis cezasına çarptırıldı.
Cezalar iki ila 20 yıl arasında değişirken, sanıklar vergi kaçakçılığı, sahte ilaç satışı, görevi kötüye kullanma, ihmal, sahtecilik ve rüşvet suçlarıyla yargılandı. Öksürük şurubuna bağlı 65 ölüm kaydedildiği davanın başlangıcında, son duruşmada ise üç ölüm daha bildirildi. Kontamine şuruplar Hindistan'da Marion Biotech tarafından üretilmiş ve Özbekistan'da Quramax Medical tarafından dağıtılmıştı. En uzun ceza olan 20 yıl, Quramax Medical'de yönetici müdür olan Singh Raghvendra Pratar'a verildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Ambronol ve Dok-1 Max adlı iki şurubun "kabul edilemez miktarda" kirletici madde içerdiğini açıklarken, Marion Biotech firması iddiaları reddetti. Üretim Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından durduruldu ve şirketin lisansı askıya alındı, Mart ayında ise kalıcı olarak iptal edildi.
Tazminat Kararı
Mahkeme, ölen 68 çocuğun ailelerinin her birine 80 bin dolar tazminat ödenmesine karar verdi. Aynı meblağ, öksürük şurubunu tükettikten sonra sakat kalan dört çocuğun ailesine de ödenecek.