Otizmli Bireyler Derneği Başkanı Gülperi Kestane, HayatPark’taki otizm merkezinde ailelerle bir araya geldi. Sıcak bir ortamda gerçekleşen etkinlikte konuşan Kestane, “Bu aileler, otizmli çocuklarının geleceği konusunda büyük endişeler taşıyor. Otizmli bir bireyin ailesi olmanın çok zor olduğunun bilinmesini istiyoruz. Çocuklarımızın eğitimleri bizler için çok önemli. Bunun için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz, ancak bu yeterli değil. Çocuklarımızın belli bir yaşa geldiklerinde el becerilerinin ve mesleki kapasitelerinin geliştirilmesi çok önemli. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz” dedi.
Destek teşekkürü
Kestane, destek veren yetkililere teşekkür ederek, “Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz ve Konyaaltı İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Gürcan’a katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Başkanımız yemek sorunumuzu çözdü, Milli Eğitim Müdürlüğü ise eğitimci desteğiyle yanımızda oldu. Ancak otizmli bireylerin servis, yani ulaşım sorununu hala çözemedik. Bu konuda tüm kurum ve kuruluşların desteğini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Ailelerin en büyük korkusu
Otizmli bireylerin ailelerinden Abdürrahim Eken, çocuklarının geleceği konusundaki kaygılarını şu sözlerle aktardı:
“İki çocuğum da yüzde 90 engelli. Biz anne ve babalar olarak çocuklarımızın bizden önce ölmesi gerektiği fikriyle yaşamak zorunda bırakılıyoruz. Çünkü bizden sonra ne olacaklarını bilemiyoruz. Otizmli çocuklar, yalnızca bizim değil, toplumun sınavıdır. İnsanlar bu bireylerin ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmalı. HayatPark’taki otizm merkezi, çocuklarımız için önemli bir terapi alanı. Ancak buraya daha fazla yatırım yapılabilir. Devlet büyüklerimizin bu konuda bizlere kol kanat germelerini istiyoruz.”
Yasal düzenlemeler talebi
Ubeytullah Gül, otizmli bireylerin aileleri olarak sadece özel günlerde hatırlanmak istemediklerini belirtti. Gül, şunları söyledi:
“Bizler kalan 363 günde unutulacak insanlar olmak istemiyoruz. En büyük endişemiz çocuklarımızın geleceği. Biz öldükten sonra bu çocuklara ne olacak? Devlet bu konuda yasal düzenlemeler yapmalı ve çocuklarımızı güvence altına almalı. Artık bir derneğin ya da vakfın peşinden koşmak istemiyoruz. Devlet bu konuda bize hesap sormalı, ‘Senin çocuğun nerede, niye gelmiyor?’ diye sormalı. Çocuklarımızın eğitim, ulaşım ve günlük ihtiyaçları konusunda her yıl aynı sorunları yaşamak istemiyoruz.”
Eğitim eksikliği ve sosyal imkanlar
Yıllardır çocuklarının eğitimi için mücadele verdiklerini vurgulayan otizmli birey annesi Refika Sarıkaya ise, “Çocuklarımızın eğitimi için elimizden geleni yapıyoruz ama çok zorlanıyoruz. Eğitimle birlikte spor ve kültürel kurslara da ihtiyaçları var. Çocuklarımız tamamen vasıfsız değil; her birinin kendine özgü yetenekleri var. Bu yeteneklerin geliştirilmesi gerekiyor. Ancak çocuklarımızın yaşları ilerledikçe gidebilecekleri yerlerin sınırlı olması bizleri endişelendiriyor. Maddi imkanlarımız özel kurslara göndermek için yeterli değil. Bu konuda devletin daha fazla destek sunmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.