Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Önder Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (ÖNSİAD) 5. Olağan Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin genel görünümü, ticaret politikaları ve deprem bölgesinde yapılan yeniden inşa çalışmaları üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin ekonomik büyümesinin sürdüğünü ve bu büyümenin, küresel zorluklara rağmen istikrarlı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Bolat, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin arttığını vurguladı. Konuşmasının başında, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın tarih boyunca ticaret yollarının kesişme noktası olduğuna değinen Bolat, "Türkiye, AB ile Gümrük Birliği Anlaşması sayesinde küresel ticarette sağlam bir yer edindi. Bu anlaşma, Türkiye’nin ekonomik ilişkilerini güçlendiren temel yapı taşlarından biri oldu" dedi. Bakan Bolat, Türkiye’nin son dönemde özellikle savunma sanayiinde elde ettiği başarılara dikkat çekerek, "Ekonomik gücümüzü her geçen gün daha da artırıyoruz ve küresel aktörlerle aynı platformda rekabet edebilir hale geldik" ifadelerini kullandı.

Milyonları ilgilendiren karar! Mesai ücretleri belirlendi Milyonları ilgilendiren karar! Mesai ücretleri belirlendi

"Deprem Bölgesine İki Yılda İki Trilyon Lira Aktarıldı"

"Deprem Bölgesine İki Yılda İki Trilyon Lira Üzerinde Kaynak Aktardık"

Bakan Bolat, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yapılan çalışmalara değinerek, hükümetin bölgedeki kriz yönetiminden övgüyle bahsetti. Bolat, "Bu depremler, asrın felaketi olarak tarihe geçti. Depremin maddi hasar tahmini ilk olarak 105 milyar dolar olarak hesaplandı. Ancak enkaz kaldırma, arama kurtarma ve 13 milyon insanın barınma, gıda, eğitim ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması gibi zorlu süreçlerde hükümetimiz etkili bir kriz yönetimi sergiledi. Biz, bu felaketin yaralarını sarmak için var gücümüzle çalıştık ve bu süreçte deprem bölgesine çok büyük kaynak aktarımı gerçekleştirdik. İki yıl içerisinde deprem bölgesine iki trilyon liranın üzerinde kaynak aktardık. Bu, devletimizin bütçesinin %40’ına tekabül eden bir miktardı. Bütçemiz, Şubat 2023’te 4,5 trilyon lira olarak belirlenmişken, Temmuz ayında ek bütçe ile 6 trilyon liraya çıkarıldı. Böylesine devasa bir bütçenin deprem sonrası bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için harcanması, dayanışma ruhunun ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor" dedi. Bolat, daha iki yıl dolmadan deprem bölgesinin hızla toparlanmaya başladığını ve yapılan yatırımların etkisinin her geçen gün daha net görüldüğünü sözlerine ekledi.

"Türkiye’nin Ekonomik Büyümesi İstikrarlı Şekilde Devam Ediyor"

Konuşmasında Türkiye’nin son yıllarda kaydettiği ekonomik büyümeye de değinen Ticaret Bakanı, Türkiye’nin milli gelirinin geçen yıl sonunda 1 trilyon 130 milyar dolara ulaştığını, bu yılın ilk yarısında ise 1 trilyon 202 milyar dolar olarak kaydedildiğini ifade etti. Bolat, "Son 20 yılda Türkiye, yıllık ortalama %5,4’lük bir büyüme oranına ulaştı. Bu oran, dünya genelinde yalnızca Çin ve Hindistan ile kıyaslanabilir. Türkiye, ekonomik gücünü her geçen gün artırarak, global arenada rekabet edebilir bir konuma yükseldi. Bu süreçte, okullar, üniversiteler, kamu hastaneleri, yollar, köprüler, havalimanları, deniz limanları, hızlı tren projeleri ve duble yollar gibi büyük altyapı yatırımları gerçekleştirildi. Türkiye, adeta baştan aşağı yenilendi" ifadelerini kullandı. Bakan Bolat, muhalefetin sürekli kriz söylemleriyle toplumu yanlış yönlendirdiğini de belirterek, "Muhalefet, yalan ve iftiralarla ülkemizi kaosa sürüklemeye çalışıyor. Ancak milletimiz, bu oyunları bozacak ve ülkemizi bu zorlu süreçlerden başarıyla çıkaracağız" dedi.

"Turizmde bu yılki hedefimiz 60 milyar dolar"

Türkiye’nin savunma sanayiindeki yükselişi hakkında konuşan Bakan Bolat, son 22 yılda ülkenin 270 milyar dolar uluslararası yatırım çektiğini belirtti. Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için cazip bir pazar haline geldiğini ifade eden Bolat, "Hamdolsun, vatandaşımız, özel sektörümüz ve dış yatırımcılar sayesinde ekonomimizi her geçen gün büyütüyoruz. Turizmde bu yılki hedefimiz 60 milyar dolar. Türkiye, fuarcılıkta da Avrupa'nın parlayan yıldızı haline geldi. Bölgenin en önemli fuarları artık ülkemizde düzenleniyor. Otomotiv, seramik, beyaz eşya, tekstil ve inşaat malzemesi gibi birçok alanda büyük başarılar elde ettik" dedi.

"İstihdamı Koruyoruz, Ekonomimizi Büyütüyoruz"

Bakan Bolat, Türkiye’nin istihdam verilerine de değinerek, işsizlik oranının ağustos ayında %8,5’e düştüğünü söyledi. Son bir yılda işsizlik oranının %10’un altında seyrettiğini belirten Bolat, "İstihdam toplamımız 33 milyona yaklaştı. Covid-19, Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji krizi ve deprem felaketine rağmen istihdamı korumayı başardık. Ekonomimiz her türlü olumsuzluğa karşı direnç gösteriyor ve büyüme ivmemiz devam ediyor" dedi.

"2025 ve 2026 yıllarında ise istikrar dönemi başlayacak"

Orta Vadeli Program’a ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bolat, 2024 yılından itibaren enflasyonda hızlı bir düşüş yaşanacağını söyledi. "2023 yılı geçiş süreciydi. 2024 Haziran ayından itibaren dezenflasyon sürecine girdik. 2025 ve 2026 yıllarında ise istikrar dönemi başlayacak. Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz" dedi. Bolat, ithalat tedbirleriyle kaçakçılık ve uyuşturucu ticaretine karşı aldıkları önlemleri de anlattı. 

Kaynak: İHA