Finansman maliyetlerindeki artış, kurdaki dalgalanma ve yüksek enflasyon gibi faktörler, ofis ve perakende pazarlarında yatırımları olumsuz etkilerken, doluluk oranları ve kira artışları ise önemli bir ivme kazanıyor. Pandemi sonrası ofise dönüşlerin hızlandığı 2023 yılında, ofislerde doluluk oranları son 9 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Boşluk oranları da yüzde 12.14'e gerileyerek 2013 yılındaki en düşük seviyelere yaklaştı.
Perakende sektöründe ise döviz bazında büyük artışlar gözlemlenen kiralarda, İstanbul'un ana caddelerinde bir yılda dolar bazında yüzde 66.67'lik bir artış yaşandı.
Cushman & Wakefield'in "Gayrimenkul Pazarı Görünümü" raporuna göre, ticari gayrimenkullerde deprem dayanıklılık raporlarına olan talebin arttığı bu dönemde, İstanbul'un Levent bölgesinde birincil ofis kiraları yüzde 8.6, Esentepe-Gayrettepe-Zincirlikuyu hattında yüzde 12 ve Maslak'ta yüzde 20 artış gösterdi. Sınırlı arz nedeniyle kiralama işlemlerinde yüzde 40'a varan bir azalma yaşandığı belirtilirken, İstanbul Finans Merkezi'nin tam kapasiteye ulaştığında 1.5 milyon metrekarelik kiralanabilir alan sunmasıyla arzın önemli ölçüde artması bekleniyor.
Perakende sektöründe, son iki yılda turistlere yapılan satışlarla büyüyen mağazaların kira maliyetleri de artıyor. İstanbul'un ana caddelerindeki kiraların yüzde 66.67 artmasının yanı sıra İzmir'de yüzde 28.57 ve Ankara'da yüzde 26.67 artış gözlendi. Aylık metrekare kiraları İstanbul'da 250, İzmir'de 90 ve Ankara'da 95 dolar olarak belirlendi. Raporda ayrıca öğrenci yurtlarının sayısının bir önceki yıla göre yüzde 1.8 azalarak 5,373'e düştüğü, toplam öğrenci sayısının ise 6.9 milyon olduğu ifade edildi.