Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılının ocak ayında limanlarda elleçlenen yük miktarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,8 artış göstererek 48 milyon 626 bin 513 tona ulaştığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, bu artışın tüm zamanların aylık yük elleçleme rekoru anlamına geldiğini belirtti. Yazılı açıklamasında Uraloğlu, "Limanlarda elleçlenen yük miktarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,8 artarak 48 milyon 626 bin 513 tona ulaştı. Böylece, ocak ayında tüm zamanların aylık yük elleçlemesi rekoru kırıldı. Ocak ayında elleçlenen konteyner miktarı da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 artarak 1 milyon 155 bin 514 TEU'ya ulaştı" ifadelerini kullandı.
Yurt Dışı Yük Taşımalarında Artış
Ocak ayında yurtdışı limanlarına taşınan yük miktarı, 2024 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 5,3’lük bir artışla 11 milyon 792 bin 496 ton olarak kaydedildi. Aynı dönemde yurtdışından Türkiye limanlarına gelen yük miktarı da yüzde 16,3’lük bir yükselişle 25 milyon 625 bin 502 tona ulaştı. Uraloğlu, bu artışların yanında, yurtdışı yük taşımalarının toplamda yüzde 12,6 artışla 37 milyon 417 bin 998 tona ulaştığını belirtti. Transit yük taşımaları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 artarak 5 milyon 833 bin 4 ton oldu. Kabotajda taşınan yük miktarı da yüzde 14,6 artışla 5 milyon 375 bin 511 ton seviyesine çıktı.
Taş Kömürü Elleçlemesinde Büyük Artış
Bakan Uraloğlu, ocak ayı verileri içerisinde en fazla artış gösteren yük cinsinin taş kömürü olduğunu belirtti. Limanlarda 3 milyon 178 bin 643 ton briketlenmemiş taş kömürü elleçlendi. Ayrıca, ocak ayında portland çimentonun 886 bin 263 ton ile yurtdışına gemilerle en fazla taşınan yük cinsi olduğu ifade edildi.
Rusya’dan Gelen Yükler İlk Sırada
Deniz yoluyla yurtdışına yapılan yük taşımalarında ocak ayında en fazla yükün İtalya’ya, ardından ABD’ye ve İspanya’ya taşındığını kaydeden Uraloğlu, limanlara deniz yoluyla gelen en fazla yükün ise Rusya’dan olduğunu vurguladı. Ocak ayında elleçlenen toplam yurtdışı yükünün yüzde 7,2’sinin Türk bayraklı gemilerle taşındığını ifade eden Bakan Uraloğlu, "Ocak ayında limanlarımızda elleçlenen 37 milyon 417 bin 998 ton yurt dışı yükünün yüzde 7,2’si Türk bayraklı gemilerle taşındı. Söz konusu ayda Türk bayraklı gemiler ile yurt dışına taşınan yük miktarı 2 milyon 708 bin 146 ton ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,3 arttı. Yabancı bayraklı gemiler ile yurt dışından taşınan yük miktarı da 34 milyon 709 bin 852 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,5 arttı" dedi.