Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, bugün yapılan TÜSİAD Genel Kurul’undaki konuşmasında, Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal sorunlarına dair önemli mesajlar verdi. Turan, hukukun üstünlüğüne vurgu yaparak, “Hukuka güven olmadan iyi bir geleceği kuramayız” dedi.

TÜSİAD: "Suç Örgütü Kurmak Şirket Kurmaktan Kolay"

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, ekonomideki sıkıntılara da değinerek, son dönemdeki kayyum uygulamaları, artan gözaltılar ve tutuklamalar gibi toplumsal olaylara dikkat çekti. Ekonomiye ilişkin, Mehmet Şimşek’in ekonomi programına destek verdiklerini belirten Turan, ancak “ekonominin her şeyin yolunda olduğunu söylemenin mümkün olmadığını” belirtti.

Turan, şunları söyledi: “İyi bir geleceği hukuka güven olmadan kuramayız. Modern devletin temeli hukukun üstünlüğüdür. Hukuk devleti ve demokratik standartlar arasında karşılıklı etkileşim gereklidir. Birini sağlamadan diğerini başarıyla uygulayamayız” dedi.

Günü kurtarmak mümkün olsa da yarınlar tehlike altına girer

Turan, son dönemde artan kadın cinayetleri, çocuk tacizleri ve toplumsal sorunlara ilişkin de önemli ifadeler kullandı. Olayların arkasında hukuka olan güvenin sarsılması bulunduğunu vurgulayan Turan, “Kadın cinayetlerinin de çocuk tacizlerinin de sonu gelmiyor. Nedir bu tırmanma? Biz niye bu hâle geldik? Hangisini ele alsak günlerce, belki de aylarca konuşmak gerekiyor. Tüm bu sorunların arkasında hukuka olan güvenin sarsılması var. Hep söyledik. Hep söyleyeceğiz. Modern devletin temelinde hukukun üstünlüğü vardır. Tüm vatandaşlar kanun önünde eşittir. Devlet de hukukla bağlıdır. Her kademede yönetim keyfi değil, hukuk kurallarına göre yapılır. Burada sorun varsa her yerde sorun çıkar. Hukuka güven kalmazsa güvensizlik, istikrarsızlık ve belirsizlik her yere sirayet eder. Sistemik risk oluşur. Günü kurtarmak mümkün olsa da yarınlar tehlike altına girer. Bakın, biz sanayici ve iş insanlarıyız. TÜSİAD üyesiyiz ama her şeyden önce insanız, bu ülkenin vatandaşıyız. İnsani değerleri ekonomik değerlerin önüne koyarız. Çocuklarımıza, torunlarımıza daha büyük bir miras değil, daha iyi bir gelecek bırakmak isteriz. Daha iyi bir geleceği hukuka güven olmadan kuramayız.” dedi.

Sanayici çok zorlanıyor, İhracatçı kan ağlıyor

Ekonomiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Turan, özellikle enflasyonla mücadele ve verimlilik artışı konularına dikkat çekti. Turan, "Ekonomiyle ilgili de birkaç söz söyleyeyim. Sayın Bakan Mehmet Şimşek’in ekonomi programına destek veriyorsak da ekonomide her şeyin yolunda olduğunu söyleyemeyiz. Enflasyonla mücadelenin hızlanması gerekiyor. Artık daha hızlı netice almalıyız. Yoksa stres birikiyor. Enflasyonla mücadelenin maliyetine katlanmak zorlaşıyor hem girişimciler için hem çalışanlar için. Sanayici çok zorlanıyor. İhracatçı kan ağlıyor. İthalatın cazibesi artıyor. Başka ülkelerde hammaddeyi daha ucuza alan, krediye daha ucuza erişen, enerji ve işçilik maliyetinin toplam maliyetler içindeki payı daha düşük olan rakiplerimizle biz nasıl rekabet edebiliriz? Bunun matematiği nedir? Verimlilik farkı bu makası kapamaya yeter mi? Peki bugün işimizi nasıl devam ettireceğiz? Devam ettiremezsek çalışanlarımız ne olacak? Nüfus artış hızının dramatik biçimde azaldığının farkındayız. Peki, bunun verimlilikte çok daha büyük bir artışı gerektirdiğinin ne kadar farkındayız? Çalışan sayısı artmadan, nitelik yükselmeden, verimlilik hızlanmadan, katma değer artmadan nasıl büyüyeceğiz? Bunu açıklayan bir teori var mı?" diye konuştu.

Hem sanayici mutsuz hem çalışanlar

Turan, iş dünyasında hem sanayicilerin hem de çalışanların zorlandığını belirtti ve “Hem sanayici mutsuz hem çalışanlar. Hem büyük işletmeler zorlanıyor hem KOBİ’ler. Hem batıdaki girişimciler yakınıyor hem doğudakiler. Peki, kimin yüzü gülüyor? Özdemir Asaf, ‘Her şeyi zamana bıraktık, zamanımız var mı bilmeden’ demişti. Artık zamanımızın kalmadığını biliyoruz. Yıllardan beri iklim değişikliğine hazırlanalım diyoruz. Teknolojik dönüşümü kaçırmayalım diyoruz. Jeostratejik risklere karşı önlem alalım diyoruz. İş gücümüzü ve gençlerimizi çağın ihtiyaçlarına göre yetiştirelim diyoruz. İş gücü açığını kapatmak için önce kadınlarımızı iş gücüne katalım diyoruz. Ticaret savaşlarına hazırlanalım, ithalatın değil, ihracatın cazip olduğu bir ekosistem oluşturalım diyoruz. Tarım ve hayvancılığın stratejik önemini hatırlayalım diyoruz.” dedi.

“Dünyadaki değişimi yakalayamıyoruz. Zamanımız kalmadı”, diyen Turan, hızla değişen dünya şartlarında Türkiye’nin yeni bir sıçrama fırsatını kaçırmaması gerektiğini söyledi.

Tavuk Eti Üretimi Arttı Yumurta Üretimi Azaldı Tavuk Eti Üretimi Arttı Yumurta Üretimi Azaldı

Turan, enflasyonla mücadelede daha hızlı sonuç alınması gerektiğini belirterek, yapısal reformların ve para politikasının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, sanayiye nefes aldırılması ve yatırım, üretim ve ihracatın desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

“Hep söyledik, hep söyleyeceğiz. Günü kurtarmak yetmez, yarınlara umut bırakmalıyız”, dedi.

Kaynak: Haber Merkezi