TikTok, ABD'deki geleceğini belirleyecek davada temyiz mahkemesinde sözlü savunmasını yaptı
ABD'de ocak ayında yasaklanması muhtemel Çinli sosyal medya platformu TikTok, ülkedeki varlığını sürdürebilmek için hayati önem taşıyan Adalet Bakanlığına karşı açtığı davanın temyiz duruşmasında sözlü savunma verdi.
TikTok ve Adalet Bakanlığının Mahkemede Sözlü Savunmaları
Washington
ABD'de son dönemin en tartışmalı konularından biri olan TikTok'un yasaklanmasına ilişkin temyiz mahkemesine taşınan süreçte, bugün Çinli sosyal medya platformu yöneticileri ile Adalet Bakanlığı yetkilileri hakim karşısında sözlü savunmalarını yaptı.
Mahkeme Heyeti ve Verilen Süre
Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesinde 3 hakimden oluşan heyetin dinleyip karar vereceği temyiz duruşmasında, TikTok ile Adalet Bakanlığına sözlü savunmaları için 25'er dakika verildi.
TikTok'un İfade Özgürlüğüne Aykırılık İddiası
TikTok, ABD yönetiminin yasaklama kararının Amerikan Anayasası'nın 1. Maddesi'ndeki ifade özgürlüğüne ve ABD'nin "açık internet" politikasına aykırı olduğunu ve şirketin ABD'deki faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini savundu.
ABD Adalet Bakanlığının Gerekçesi
ABD Adalet Bakanlığı ise TikTok'un Çinli ana firması olan ByteDance ile olan ilişkisini sona erdirmesi gerektiği, aksi yöndeki bir durumda ABD Başkanı Joe Biden'ın nisanda imzaladığı yasa gereği firmanın ABD'de yasaklanacağını bildirdi.
Karar Bekleniyor
Temyiz Mahkemesindeki yargıçların, tarafları dinledikten sonra birkaç hafta içerisinde TikTok'un "ABD'de yasaklanmama" yönündeki talebinin haklı olup olmadığına karar vermesi bekleniyor.
Geçmiş Süreç
ABD yönetimi geçen yıl, Amerikalı kullanıcı bilgilerini Çin yönetiminin erişimine açık hale getirmekle suçladığı TikTok'un ya bir ABD'li firmaya satılmasını ya da yasaklanmasını öngören adım atmıştı.
Yasal Düzenleme
ABD Kongresinden martta geçen yasa tasarısı, ABD Başkanı Biden tarafından nisanda imzalanmıştı.
ByteDance ile İlişkinin Sonlandırılması
Biden yönetimi son olarak TikTok'a, 19 Ocak 2025'e kadar Çinli ByteDance ile olan tüm ilişkisini sona erdirmesi için süre vermiş, aksi takdirde firmanın ABD'de kullanıcıların erişimine kapatılacağını bildirmişti.