Muratpaşa Belediyesi’nin Haziran ayı Meclisi Belediye Başkanı Ümit Uysal başkanlığında yapıldı. Toplantıda pekçok onu tartışma yaratırken Antalya kamuoyunu en çok ilgilendiren belediye hizmet binasının olduğu belediye hizmet alanının inşaat alanının artırılması ve 20.000 m2’sinin ticarete açılmasına ilişkin plan tadilatı oy çokluğuyla kabul edildi.

D S C 0796-1

AKP ve MHP Grubu, ilgili 12. maddeye çekimser verdi. Çok sayıda belediye meclis üyesi toplantıya katılmadı ve mazeret bildirdi. Konunun meslek odalarınca dava edilmesi bekleniyor.

Dsc 0800 Kopya

"Muratpaşa belediye binamız 1994 yılında başlamış. Tam on bir yıl inşaatın çeşitli aşamalarında büyük bir kısmı  bekletilmiş bir bina. Bunun burada canlı tanıkları bunu çok iyi hatırlayan arkadaşlar var. Biraz önce meclis grubumuzla konuştuk. Bazı arkadaşlar biz buranın yıkılmasını bekliyorduk ama sonradan bir şekilde toparlanıp belediye binasına dönüştürüldü dediler" diyerek söze başlayan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, tadilatı savundu. 

Muazzez İlmiye Çığ ile ilgili iddialara Usta’dan tokat gibi cevap Muazzez İlmiye Çığ ile ilgili iddialara Usta’dan tokat gibi cevap

"KAMU YARARINI SABOTE ETMESİNLER" 

Nazım imar planı yapılmadan uygulama imar planının Meclis'e gelmesini ve yapılan plan tadilatının hukuksuzluğunu gündeme getirenlere ilişkin sert sözler söyleyen Başkan Uysal, "Arkadaşlara kamuoyunda bu konuları tatlandıran, bu konular üzerinden siyaset yapmak isteyen ama mantıki tutarlılıktan ve ilkesellikten uzak tavır takılanlara çağrı, kamu yararını sabote etmesinler" dedi.
Başkan Uysal, konuya ilişkin şunları kaydetti: "Şimdi buradan bir hukuki sonuç doğuracak tutum almak mümkündür. Ama mevcut iktisadi şartlarda çok daha büyük bir kamu kaynağı sıkıntısına dolaşacaktır. Mevcut binamız bize göre hizmet kalitesi açısından ve güvenlik açısından yetersizdir. Çok yetersizdir. Zaten bir ticari aksın üzeridir. Yani sıralı ticari aksın üzeridir. Meclis gruplarının çekimser iradesine saygı duyuyorum. Sözlerim tamamen kamuoyuyla ilgili. Özel sektörün ticari bina yapmasında sorun olmuyor da kamu yapınca kim niye rahatsız oluyor? Toplumun malı olunca ucuz mu oluyor? Yani toplum yapamaz. Öyle mi? Toplumun malı olunca ticari aks üzerine ticari fonksiyon getiremez. Toplumun ucuza gidecek. Nitelik sorunu yaşayan binalarda kamu hizmeti vermeye çalışacağız. Özel mülk olunca 25-30 hatta 60 katlı olacak. Ama kamu mülkü olunca, toplumun malı olunca neden 15 oldu denilecek. Yani bir garip bir mantık var. Biz ki Türkiye'mizin en değerli kıyılarını ihale etmeyip kamuya açık tutan bir belediyeyiz. Biz ki kamusal alanları yaşlı evleri, engelli merkezleri, yılda 250 bin çocuğun geçtiği teneffüs parkımız, sivil toplum merkezimiz gibi toplumsal kullanımı her alanda önceleyen bir belediyeyiz. Bu ekonomik krizde ekonomik kriz var diye yeniden bina yapma şansımız yok diye burada yüzde 30 destekleyici bizim belediye binası dünya standartlarında her türlü dinçliğe, donanıma sahip bir belediye binası yapmamıza vesile olacak yüzde 30'lu destekleyici ticari alan kamu mülkü olunca niye bazılarını çok rahatsız ediyor?" 


"ŞÜKÜR Kİ EKONOMİK BİR BELEDİYEYİZ"

"Bunlar hep kamusal zorunluluktan doğan ve hizmet kalitesini yükseltecek, Muratpaşa'nın layık olduğu şeyler. Bizim toplumcu, kamucu tavrımızın da bir parçası" Uysal, şunları kaydetti: " Geçen haftalarda birtakım  borçlarımızdan söz ettik. Bilmeyenler için tekrar edelim. 40 yıl önce Antalya Belediyesi döneminde geçen imar planında yasal yüzde 35'lik düzenleme ortaklık payı limitine yani okul için park için ayrılan yasal yüzde 15-35'e riayet etmeyin. 48-49-50 gibi görevlere göre değişen mevkilere göre değişen oranlarda halkın mülkiyet hakkına el koyulması sonucu aradaki yasal limitten sonraki yasada yüzde 35 fiilen el koyulan yüzde 50 aradaki yüzde 15'in sahiplerinin torunları 40 kırk yıl önceki bu günah nedeniyle belediyemizin bütün mülklerine yüzlerce haciz yağdırıyorlar. 5-6 yıl önceye kadar yasalarla korunuyorduk. 5-6 yıl önce Anayasa Mahkemesi 'Mülkiyet hakkı kutsaldır' dedi. Dolayısıyla biz hacizlere karşı savunmasız kaldık. Eğer kendi yönettiğimiz 10 yılda borç açısından tertemiz olmasa, İller Bankası payımızın üzerinde en ufak bir haciz olsa, emlak vergileri toplamımızın üzerinde en ufak bir haciz olsa, göre bu gayrimenkullerimizi kilitleyen bu trilyonlarca liralık hukuki durum bizim en temel hizmetleri aksatmamıza çalışanlarımızın emeklerinin karşılığını veremememize neden olur. Ama şükür ki biz 10 yıldır son derece ekonomik bir belediyeyiz."


"KAMU YARARINI SABOTE ETMEYİN" 


"Asfaltını, konteynerını, park boruyasını, park bitkilerini, her şeyini kendisi üreten bir belediyeyiz. Ekonomik fiyatı üreten bir belediyeyiz. Hemen hemen borçsuz bir belediyeyiz. İller Bankası payımızı tam alıyoruz. Kesinti yok, temlik yok. Emlak vergilerimizi tam kullanıyoruz. Kesinti yok, temlik yok. Bu nedenle temel kamu hizmetlerini aksatmıyoruz. Ve çalışanlarımızın ücretlerini ödeyebiliyoruz. Bu koşullarda zaten hacizli olan ve ekonomik şartlar nedeniyle bina yapamadığımız, sosyal doku itibariyle de bir kısmına kamu olarak yapmamız olarak yapmamız da gerekmeyen bazı alanlarla ilgili satış yetişimi sağlamıştır. Kreş alanları, eğitim alanları vesaire. Zaten yüzlerce haciz bulunan ve muhtemelen icrada satılacak olan tamamen bizim dışımızda gelişmiş bir durumun sonucu olarak gerçekleşecek olan ve belediyelerin, en az yüz belediyenin Türkiye'de çektiği sıkıntı gibi bir sıkıntı olan ancak genel kamu yönetimi ancak devletin çözebileceği nispetle bir borçlanma olan yani şöyle ifade edeyim. 16-17 yıllık bütçemize tekabül ediyor. Bu potansiyel yani bizim yapacağımız hiçbir şey yok maalesef. Hiçbir belediyenin yapabileceği bir şey olamaz bu alanda. Sadece özel kullanıma açarak bu yükü hafifletebiliriz. Biz de onu yapıyoruz. Onu yapabilmek için aldığımız yetkileri de vay filan alanları satıyorlar gibi kamuoyunda siyasete alet etmek isteyenler koyun can derdinde kasap et derdinde. Arkadaşlara kamuoyunda bu konuları tatlandıran, bu konular üzerinden siyaset yapmak isteyen ama mantıki tutarlılıktan ve ilkesellikten uzak tavır takılanlara çağrı, kamu yararını sabote etmesinler. Kamunun işlerini, toplumun ülkiyetini sabote etmesinler. Kamusal hizmetleri sabote etmesinler. Hep beraber toplum olarak kol kola, el ele bu kriz günlerini aşacağız, atlatacağız. Bütün Türkiye'mizi, gelecek uçaklarımızı esenliğe kavuşturacağız. Bu duygularda beni dinlediğiniz için, sabrınız için teşekkür ediyorum."

Hukukçulardan Muratpaşa planına itiraz: Yapı yoğunluğu rant uğruna arttırılamaz Hukukçulardan Muratpaşa planına itiraz: Yapı yoğunluğu rant uğruna arttırılamaz

"BİNAMIZ YAPISAL ÖMRÜNÜ TAMAMLAMADI"


AKP Grup Sözcüsü Neslihan Üstün Yüksel, "Hizmet binasının bulunduğu parçaların insanın artılarak vatandaşların ihtiyaçlarına otoparklarıyla, ulaşımıyla, teknik altyapısıyla daha konforlu cevap verebilen yeni bir hizmet binası oluşturulmasının belediyemiz yararına olacağını ve Muratpaşamıza faydalı olacağını düşündüğümüz her konuda destek vereceğimizi belirtirim" derken, ."Ancak buna karşı da hizmet binasının ekonomik ve yapısal ömrünü tamamlamamış olduğu ve dolayısıyla da belediye kaynaklarının verimli kullanılması mantığıyla uyuşmadığı ömrün tamamlamadan yıkılmasının milli servet kaybına yol açacağı ve konunun yapım şekliyle ilgili gerekli teknik detayların şu anda denk olmaması sebebiyle söz konusu maddeyle ilgili çekimser kararımızı belirtmek isteriz" şeklinde konuştu. 

Muhabir: Dilan ANDIÇ