Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gündem Niğde Gümüşler için tehlikeli adım! Maden için kamulaştırma kararı Resmi Gazete'de

Niğde Gümüşler için tehlikeli adım! Maden için kamulaştırma kararı Resmi Gazete'de

Niğde'nin Gümüşler Köyü'nde, altın ve gümüş madeni için acele kamulaştırma kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Binlerce yıllık Gümüşler Manastırı'nın olduğu bölgeyle ilgili karara tepki gösteren CHP'li Erhan Adem, ÇED sürecinin eksik olduğuna dikkat çekti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Niğde Gümüşler için tehlikeli adım! Maden için kamulaştırma kararı Resmi Gazete'de
MUHABİR: Kamer Durdu

Niğde'nin Merkez ilçesine bağlı Gümüşler Köyü'nde, altın ve gümüş madeni için acele kamulaştırma kararı 7 Nisan 2024 tarih ve 32513 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı karara tepki gösteren Cumhuriyet Halk partisi (CHP) Niğde İl Başkanı ve Parti Meclisi üyesi Erhan Adem, bu kararın Gümüşler kasabasının tarihi ve kültürel mirasına kara bir leke süreceğini söyledi. 

Screenshot 2024 04 07 At 11 39 16 Layout 1 20240407 7.Pdf

'ÇED Süreçleri Eksik'

İliç'te toprak altında kalan işçileri hatırlatan Adem, Gümüşler'in madencilik şirketlerinin çıkarlarına feda edilemeyeceğini ifade etti. Erhan Adem ayrıca ÇED süreçlerinin eksik olduğuna ve yöre halkının görüşlerinin alınmadığına dikkat çekti. 

'Gümüşler İçin Sonuna Kadar Mücadele Edeceğiz'

Karara sosyal medyadan tepki gösteren şu açıklamayı yaptı: 'Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararı, Gümüşler kasabamızın tarihi ve kültürel mirasına kara bir leke sürecektir. Bu değerli hazineyi madencilik şirketlerinin çıkarlarına feda edemeyiz. ÇED süreçleri eksik, toplumun görüşleri alınmamış. Madencilik faaliyetleri çevremizi, sağlığımızı ve geleceğimizi tehdit ediyor. İliç’te toprak altında kalan madencileri unutmadık. İnsan hayatı her şeyden değerlidir. Yeni maden projelerine son! Gümüşler’i savunmak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Tarihi ve kültürel mirasımızı korumak hepimizin görevidir.' dedi.

Gümüşler Manastırı

Gümüşler Tarihi Açıdan Neden Önemli?

Gümüşler beldesinin adı, 1512 yılı kayıtlarında Eski Gümüş olarak geçiyor. Bizans Dönemi'nde yerleşim Tracias olarak adlandırılsa da, Osmanlı döneminde tarihi gümüş yataklarının varlığı nedeniyle yerleşime 'Eski Gümüş' denildi. İçerisinden geçen Gümüşler Çayı'nın her iki yakasında bulunan Eskigümüş ve Yenigümüş köylerinin 6 Temmuz 1957 tarihinde birleşmesi sonucu Gümüşler adıyla belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. 

Gümüşler Manastırı 2

Gümüşler Manastırı ve Gülen Meryem Ana Freski: Dünyada Eşi Yok

Gümüşler'de tüf kaya oyularak 10. yüzyılda yapıldığı düşünülen, Kapadokya bölgesinin en iyi korunan ve dünyada eşi olmayan 'Gülen Meryem Ana' freskinin olduğu Gümüşler Manastırı bulunuyor. 

Gülen Meryem Ana Freski

Gümüşler Manastırı, Kapadokya bölgesindeki en büyük manastırlardan birisidir. 10. yüzyıl Bizans sanatının Anadolu'daki günümüze iyi korunarak gelmiş örneklerindir. Gümüşler Manastır'ı kare planlı bir orta avlu, bu avluya bağlanan kilise ve yer altı mekânlarından oluşuyor. Cumhuriyet döneminde 1924 Lozan Mübadelesi sonucunda Niğde ili çevresindeki gayrimüslimler Yunanistan'a göç edince manastır işlevliğini kaybederek terk edildi, kırk yıl kadar kullanılmadı. Manastır, 1962 yılında yeniden keşfedildi. İngiliz arkeolog Michael Gough tarafından 1963 yılında restorasyon çalışmaları başlayan Gümüşler Manastırı ve çevresi 1973 yılında arkeolojik sit alanı ilan edilerek ziyarete açıldı.

Gümüşler Manastırı 3

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gaziantep'te Alacak Verecek Kavgası: Bir Genç Hayatını Kaybetti

Gaziantep'te Alacak Verecek Kavgası: Bir Genç Hayatını Kaybetti