Staj ve çıraklık mağdurları sigorta girişinin ilk işe başlama tarihi olarak baz alınması ve emeklilik hakkının tanınması için Antalya’da buluştu. Antalya, Isparta ve Burdur’dan gelen mağdurlar, “Emeğimiz hiçe sayılamaz” diyerek adalet istedi.

Antalya'da Staj Mağdurlarından Tepki Emeğimiz Hiçe Sayılamaz 3

Meslek liselerinden mezun olan kişiler, 1986 yılında çıkarılan 3308 sayılı Kanun ile birlikte sigorta başlangıçları yapılmasına rağmen emekli olamadı. Emeklilik haklarını kazandıklarını ve mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen staj ve çıraklık mağdurları ‘adalet’ diyerek ses yükseltti. Çıraklık sigortalarının ilk sigorta tarihi olarak baz alınmasını ve böylelikle emeklilik haklarının tanınması talebinde bulunan mağdurlar yetkililerden çözüm bekliyor. Antalya, Isparta ve Burdur’dan gelen mağdurlar, Attalos Meydanı’nda yaptığı eylemde“ Emeğimiz hiçe sayılamaz” diyerek adalet istedi.

Antalya'da Staj Mağdurlarından Tepki Emeğimiz Hiçe Sayılamaz 5

"Hak Gaspı"

Antalya Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği, Attalos Meydanı’nda sorunlarının çözümü için destek istedi. Isparta ve Burdur İl Temsilciliği de açıklamaya destek verdi. Antalya Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Resul Günay, “Hepiniz, bugün burada, haklı mücadelemize ses vermek için bir araya geldiğiniz için hoş geldiniz! Bugün burada yalnızca bir mağduriyetin değil, yıllardır görmezden gelinen bir adaletsizliğin çığlığıyız. Bizler, Türkiye’nin her köşesinde, 1986 yılında çıkarılan 3308 sayılı yasa ile mağdur edilen stajyerler ve çıraklar olarak hakkımızı arıyoruz. Bizim yaşadığımız, sıradan bir mağduriyet değil; bu, emeğimizin, alın terimizin, yıllarımızın yok sayıldığı bir hak gasbıdır! Biz, çocuk yaşta sanayiye, atölyelere, fabrikalara girenleriz. Yaşıtlarımız oyun oynarken, bizler yağlı tulumlarla motor tamiri yapıyorduk. Okuldan çıkıp iş yerlerine koşan, mesai bitene kadar usta başının emrinde çalışan çocuklardık. O gün bizlere işçi gibi muamele edenler, bugün “siz çalışmadınız” diyerek emeğimizi hiçe sayıyorlar. İşte bu en büyük adaletsizliktir! Bize verilen SGK kartlarımız, bize söylenen erken emeklilik vaatleri, bizlere gösterilen yollar hep büyük bir aldatmacanın parçalarıymış meğer. O kartların arkasında yazan “Sonraki işyerinize bu kartı bildirin” ifadesi, bizlerin birer çalışan olduğunun belgesidir. O gün SGK numarası verdiğiniz insanları, bugün yok sayamazsınız! Buradan vicdanı hür olan tüm siyasilere sesleniyoruz! Bizi duymak, bizi savunmak zorundasınız” dedi.

Antalya'da Staj Mağdurlarından Tepki Emeğimiz Hiçe Sayılamaz 2

"Duymazdan Gelmeyin"

Günay, “Tüm bunları yaşayıp gördüğümüz halde, bugün nasıl olur da bizlere “çalışmadınız” denebilir? Bizleri yok sayan, hakkımızı teslim etmeyenlere soruyoruz: Siz hangi mağdurun vekilisiniz? Daha neyi bekliyorsunuz? Bugün burada bir araya gelmemiz, sadece bir mücadele değil, bir direniştir! Sesimizi yükselttikçe, bizleri duymazdan gelenler daha fazla suskun kalamayacaklar! Adalet eninde sonunda yerini bulacak, bizler bu hakkı mutlaka alacağız! Ama o gün geldiğinde, bugün bizleri duymayanlar, bizi yok sayanlar, unutmasınlar ki bizler de onları hatırlamayacağız! Bizleri görmezden gelen siyasilere, adaletin sağlandığı gün kapımız açık olmayacak! Biz hakkımızı istiyoruz! Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz! Biz, bu mücadeleyi kazanana kadar asla durmayacağız” ifadelerine yer verdi.

Antalya'da Staj Mağdurlarından Tepki Emeğimiz Hiçe Sayılamaz 4

Mustafa Kemal'in İmalat-ı Harbiyecileri: Antalya'daki Mücadele De Anlatıldı Mustafa Kemal'in İmalat-ı Harbiyecileri: Antalya'daki Mücadele De Anlatıldı

"Hakkımızı Savunacağız"

Isparta İl Temsilcisi Mehmet Çevik, “Biz küçük yaşta, sanayilerde, meslek okullarında sanat öğrenmek için çalıştık. Sahte sigorta pembe kartlarının mağduruyuz. Bize sigorta kartlarınızı saklayın dediler. Sizin sigorta girişiniz başladı. Bundan sonra emeklilik hesabında kullanılacak. İleride bunun mükafatınızı göreceksiniz dediler. Bizim primlerimiz 10 bin gün oldu. EYT çıktı. 6 bin günle insanları emekli ettiler ama biz onlardan daha fazla çalıştık devlete borcumuzu ödedik. Ülkeye katkı sağlamışız ama emekli olamadık. Biz hakkımızı savunmaya geldik. Destek bekliyoruz” dedi.

"Sözler Tutulsun"

Sibel Orakçı, “Bizler sadece hakkımızın peşindeyiz. Emekçiyiz. Alın teri dökmüş, sonuna kadar bu mücadeleyi bırakmayacak kandırılmış kişileriz. Türkiye’nin en büyük sorunu haline gelen ara eleman sorunu vahim hale geliyor. Önlem alınmazsa sorun büyüyecek. Meslek lisesi memleket meselesidir. Meslek lisesi cazip haline getirilmelidir. Dünyada örneği olmayan bir mağduriyet yaşıyoruz. Tek isteğimiz sigorta başlangıç tarihlerinin sayılması. Seçim vaatleri sözleri tutulsun” dedi

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurlarından Çözüm Çağrısı: 38 Yıldır  Adalet Bekliyoruz Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurlarından Çözüm Çağrısı: 38 Yıldır Adalet Bekliyoruz

Muhabir: Arda Kır