Muğla'da 2020 yılında pandemi, büyük orman yangınları ve küresel iklim değişikliğinin etkisi ile çam balı rekoltesi yıllık 6-7 bin tonlara düştü. Bu yıl iklim şartlarının uygun gitmesi ile rekoltenin yüzde 300 oranında arttığını belirten belirten arıcılar çam balında son hasadı yaparak bal sağımlarını bitirdi. Çam ağaçlarının bu yıl çok fazla balı olduğunu belirten arıcılar pandemi ve yangınlardan sonra azalan arı kolonileri ve bölgeye fazla arıcı gelmemesinden dolayı balların çam ağaçlarından kovana taşınamadığını ifade etti.

Muğla'da Çam Balında Rekor Üretim Bekleniyor 2

Tarihi Kentler Birliği 2. Olağan Meclisi Marmaris'te Başladı Tarihi Kentler Birliği 2. Olağan Meclisi Marmaris'te Başladı

Çam Balında Rekor Üretim Bekleniyor

Dünya çam balının yüzde 90'ı Türkiye'den karşılarken Türkiye'de üretilen çam balının yüzde 83'ü Muğla'dan karşılanıyor. 2020 - 2023 yılları arasında Muğla'da çam balında yaşanan kıtlık 4 yıl aradan sonra normale döndü. 2024 yılında iklim şartlarının çam balı için oldukça uygun gittiğini söyleyen arıcılar rekolteden oldukça memnun. Verimli bir çam balı sezonu geçiren gezgin arıcılar, önümüzdeki yıllarda iklim şartlarının bu şekilde gitmesi durumunda çam balında rekor üretim gerçekleşebileceğini belirtti.

Muğla'da Çam Balında Rekor Üretim Bekleniyor 3

Muğla'ya Gelen Arı Kolonisi 5 Milyon Kovandan 3 Milyona Düştü

Ülkedeki 8 milyon arı kovanından yaklaşık 5 milyon arı kovanı, Ağustos-Kasım arasında çam balı üretimi için Muğla'da konaklıyordu. Gezgin arıcılar çam balı ormanlarının yangında azalması nedeniyle Muğla'ya daha az gelmeye başladı. Son 4 yılda yıllık Muğla'ya gelen arı kovanı sayısı 5 milyon kovandan 3 milyon kovana kadar düştü. Muğla'ya gelen arı kovanı sayısı azalınca çam balları kovana taşınamadı.

Muğla'da Çam Balında Rekor Üretim Bekleniyor 5

Çam Dalları, Bal Pasıraları İle Beyaza Büründü

Ordu, Erzurum ve Adana başta olmak üzere ülkenin dört bir yanından Muğla'ya gelen çam balı üreticilerindeki düşüş sonrası bu yıl toplanamayan ballardan dolayı çam ağaçlarının dalları beyaza büründü. Bu yıl çam balı için iklim şartlarının oldukça elverişli olduğunu söyleyen gezgin arıcılar, "Hava şartlarının çam balı üretimi için elverişli olması nedeniyle çamların dalları çam pamuklu böceği (basra böceği) beyaza büründü. Basralı çamların dallarından yere dökülen beyaz çam pamuklu böceği arı olmaması nedeniyle salgıladığı bal çiçeği çam ağaçlarında kaldı. Yeterli miktarda arı ve arıcı gelmemesinden dolayı bu yıl Muğla'daki çam balı ağaçta kaldı ve ekonomiye dönüştürülemedi" dedi.

Adana'dan çam balı üretimi için gelen Mehmet Tilki şunları söyledi:

"Arısı olan balı yaptırır. Mühim olan arının olması. Kolonilerde kuvvetli arı olacak arı bal toplar, çünkü verim çok fazla. Biraz soğuktan dolayı sıkıntı var. Bal ağaçta donuyor. Arı olmadığından bal hemen alınamıyor alınmayınca da bal ağaçta donuyor. Bal çiçekleri yere damladı, çamda da kaldı. Rekolte çok güzel. Biz ikiye bir bal aldık. (iki kovanda yaklaşık 26 kg) Şükür bu sezon güzel geçti. Her zaman geldiğimiz bölgede 10'a bir alıyorduk. (On kovanda yaklaşık 26 kg). Bu sene iki kovanda yaklaşık 26 kg aldık. Hava şartları çok önemli. Bu yıl bal havası da bal da çok iyi."
 

Editör: Banu Yapar