Muğla'da, 2017 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve kentin ilk tıbbi atık tesislerinden biri olan Tıbbi Atık Sterilizasyon ve Bertaraf Tesisi, 13 ilçedeki sağlık kuruluşlarından toplanan tıbbi atıkları modern ve donanımlı tesislerinde bertaraf ediyor. Tesiste her ay ortalama 125 ton tıbbi atık, yüksek basınçlı buhara maruz bırakılarak sterilize ediliyor. Bu işlemle bugüne kadar toplamda 8 bin 873 ton tıbbi atık güvenli bir şekilde bertaraf edildi.
Tıbbi Atık Sterilizasyon ve Bertaraf Tesisi, 500 kg/sa kapasiteye sahip olup, tıbbi atıkları yüksek basınçlı buhar kullanarak sterilize ediyor. Sterilizasyonun etkinliği, kimyasal ve biyolojik indikatörler kullanılarak test ediliyor. Steril edilen atıklar daha sonra parçalanarak hacmi küçültülüyor ve evsel çöp niteliği kazanarak Menteşe Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi'nde bertaraf ediliyor. Bu süreç, atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermeden etkisiz hale getirilmesini sağlıyor.
2024 Yılında Bertaraf Edilen Atık Miktarı
2024 yılında toplam 782 ton tıbbi atık, Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne ait Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nde güvenli bir şekilde bertaraf edildi. Bu, tesisin kurulduğu günden bu yana gerçekleştirilen en yüksek yıllık bertaraf miktarlarından biri olarak kaydedildi. Muğla'nın 13 ilçesindeki sağlık kuruluşlarından modern taşıma yöntemleri kullanılarak toplanan atıklar, lisanslı Tıbbi Atık Toplama ve Taşıma araçlarıyla tesise ulaştırılıyor ve burada güvenli bir şekilde işlem görüyor.