Tarım ve Orman Bakanlığı, Güvenilir Gıda adlı sitesinde taklit veya tağşiş yapıldığı tespit edilen gıdaları kamuoyuna duyurmaya devam ediyor. Bakanlık yetkilileri güncellediği listeye iki yeni ürün ekledi.,
Hangi Gıda Ürünlerinde Taklit ve Tağşiş Yapıldı?
28 Ekim 2024'te iki ürün daha taklit-tağşiş listesine dahil edildi. Mersin'in Silifke ilçesinde zeytinyağlarına tohum yağı karıştırıldığı, Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde ise tulum peynirine bitkisel yağ ve natamisin eklendiği tespit edildi. İşte yeni taklit-tağşiş ürünleri:
Tulum Peyniri: Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde Yöresel Çermik Peynircilik firmasının tulum peyniri ürününde bitkisel yağ ve Natamisin belirlendi.
Zeytinyağı: Mersin'in Silifke ilçesinde Çırpır Doğal Köy Ürünleri’nin zeytinyağında farklı tohum yağlarının karıştırıldığı tespit edildi.
Taklit Tağşiş Ne Demek?
Taklit ve tağşiş, gıda ürünlerinde tüketiciyi yanıltıcı değişiklikler yapmayı ifade etmekte kullanılıyor. Taklitte; bir ürünün, aslını taklit ederek daha düşük kaliteli veya farklı bir ürünle benzer görünmesi sağlanıyor. Örneğin, farklı bir yağın zeytinyağı gibi satılması veya sahte bal üretilmesi taklit olarak kabul ediliyor.
Tağşiş ise; ürüne, asıl bileşeninden farklı maddeler karıştırılarak kalitesinin veya doğallığının bozulması anlamına geliyor. Mesela, süte su eklemek, peynirde margarin kullanmak veya bala şeker şurubu katmak gibi işlemler tağşiş olarak adlandırılıyor.