Türkiye'nin muz ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Mersin'de, muz hasadı dönemi başlarken üreticiler, bahçede 16-18 TL arasında hasat edilen muzun markette 30 TL civarında satıldığını belirtiyor. Ayrıca, ithal muzların 80 TL'ye kadar çıkmasının ardından yerli muzun tüketilmesini öneriyorlar.
Muz hasadı dönemi
Türkiye'nin sebze ve meyve üretiminde ön sıralarda yer alan Mersin, açık alanların yanı sıra örtü altında da üretim yaparak her mevsim çeşitli ürünleri tüketicilere sunuyor. Anamur, Bozyazı, Silifke ve Erdemli gibi ilçelerde yoğun olarak üretilen muz, özellikle dikkat çekiyor. Ülke genelinde tüketilen her iki muzdan biri Mersin'de üretiliyor ve şehir, örtü altında yoğun muz hasat dönemine girmiş durumda.
Yerli muz ne kadar?
Üreticiler, yerli muzun bahçede birinci kalite fiyatının 16-18 TL olduğunu bildirirken, ithal muz fiyatlarının 80 TL'ye kadar çıktığına dikkat çekiyor. Marketlerde 26 ile 30 arasında satılan yerli muzun tercih edilmesini savunan üreticiler, yerli muz tüketilerek çiftçilere destek olunmasını öneriyorlar.
Üreticilerden 'Yerli muzu tercih edin' çağrısı
Muz işleme tesisi şefi Yafes Akça, Limonlu Mahallesi'nde 2 bin dönümlük alanda muz seralarının bulunduğunu belirterek, "Yerli muz lezzet ve aroma bakımından çok güzel. O yüzden yerli muz tüketerek hem çiftçimize destek olalım hem de ekonomimize katkıda bulunalım" dedi.
Ahmet Yıldırım ise hasada başladıklarını ve yerli muzları temizleyip paketleyerek Türkiye'nin dört bir yanına gönderdiklerini ifade ederek, "Yerli muzlarımız ithalden daha güzel, fiyat olarak da daha uygun. Şahsen daha düşük olsa da ben ithal muzu tercih etmem. Vatandaşlarımıza yerli muzu tavsiye ediyoruz. Çiftçiye destek olsunlar" şeklinde konuştu.