Türkiye’nin kayısı üretiminin büyük çoğunluğu, Mersin’in Mut ilçesinde gerçekleştiriliyor. Coğrafi işaretli Mut kayısısının açık alandaki hasadı bu yıl sona erdi. Mut’ta 79 bin dekar alanda yapılan kayısı üretimi, bu yıl 200 bin ton rekolte ile tamamlandı.
100 Bin Ton İhraç Edildi
Bu yıl üretilen 200 bin ton kayısının yarısı, yani 100 bin tonu ihraç edildi. İhraç edilen kayısılar, Romanya, Rusya, Ukrayna, Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinde tüketicilerle buluştu.
Kayısının Kilosu Kaç TL?
Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Zeki Cüce, kayısının turfanda döneminde kilosunun 60 liradan alıcı bulduğunu, daha sonra bu fiyatın 10 ila 20 liraya kadar düştüğünü belirtti. Bu düşüş, üreticinin kazancında ciddi bir azalmaya neden oldu. Ayrıca, meyve suyu için kullanılan kayısıların kilosu geçen yıl 7 ila 8 liradan alıcı bulurken bu sene 2 liraya dahi alıcı bulmakta zorlanıldığı bildirildi.
Kayısının Altın Yılı
Mut kayısısının kalite bakımından altın yılını yaşadığını ifade eden Cüce, 'Üretici kaliteli ve verimli kayısı üretmenin ustası oldu. Ancak, karşılığını alamayınca çok üzüldü. Her yıl ilçemize ihracatçı acaba gelecek mi diye bir endişemiz kalmadı. Bu yıl yine 50 civarında ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yaptı. İhracatın ilk kayısı alımı 60 liradan alıcı buldu, üretimin ortalarına doğru ise bu fiyat 10 ila 20 liraya düştü' dedi.
Mut Ziraat Odası Başkanı: 79 Bin Dekarda Kayısı Üretimi
Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, 'Mut ilçemizde 79 bin dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90’ı sofralıktır. Türkiye’de Mut tektir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı Mut ilçemizde başlamaktadır. Kayısı sezonu nisan sonunda başlar, haziran sonunda sona erer' dedi.