Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2023 yılı mart ayı raporunu yayınladı. Raporda, şu bilgilere yer verildi:
“BU AY 23 KADIN CİNAYETİ İŞLENMİŞ, 19 KADIN ŞÜPHELİ BİR ŞEKİLDE ÖLÜ BULUNMUŞTUR”
“Bu ay 23 kadın cinayeti işlenmiş, 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 23 kadından 8’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si ekonomik bahane ile, 1’i bakım altında olduğu bahanesi ile öldürüldü. 12’sinin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 12 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.
“KADINLARIN YÜZDE 39’U EVLİ OLDUĞU ERKEK TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ”
Mart ayında öldürülen 23 kadının 9’u evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si babası, 2’si oğlu, 2’si tanıdığı biri, 1’i akrabası, 1’i eskiden evli olduğu erkek tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların yüzde 39’u evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.
Kadınların 16’sı evinde, 4’ü sokakta, 1’i otelde, 1’i iş yerinde, 1’i ormanlık alanda öldürülmüştür. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 70’i evlerinde öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların 12’si kesici aletlerle, 10’u ateşli silahlarla ve 1’i boğularak öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 52’si kesici aletler ile öldürüldü.
“KADINLARIN 2’Sİ BİR İŞYERİNDE ÇALIŞIYOR VE 21 KADININ ÇALIŞMA DURUMU BİLİNEMEMEKTEDİR”
Kadınların çalışma durumlarını tespit etmek ise çok zor. Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu ay TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ‘ev işleriyle meşgul’ kadınların sayısı bir önceki yıla göre 65 bin daha arttı. Böylece TÜİK’e göre işgücü dahi sayılmayan kadınların sayısı 2022'de 9 milyon 982 bin oldu. TÜİK’in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır. Çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale gelmektedir. Ulaşılabilen veriye göre kadınların 2’si bir işyerinde çalışıyor ve 21 kadının çalışma durumu bilinememektedir.”
“MÜCADELE EDEREK KAZANDIĞIMIZ HİÇBİR ŞEY SİZİN SEÇİM PAZARLIĞINIZ OLAMAZ”
HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılmasının da değerlendirildiği raporda, şu ifadeler yer aldı:
“Seçimler yaklaştıkça bazı siyasi partiler içlerindeki kadın düşmanlığını ortaya çıkarmaya başladı. Şu anki siyasi iktidar yanına benzer yobaz düşüncelerdeki siyasi partileri topladı. Bu partilerden HÜDAPAR’ın daha önce İstanbul Sözleşmesi karşıtı söylemlerde bulunduğunu ve LGBTİQ+ nefret mitinglerine çağrılar yaptığını biliyoruz. Yine aynı parti çocuk yaşta evliliklerin olabileceğini ifade etmişti. Bu ittifakın diğer bir üyesi Yeniden Refah Partisi’nin ittifaka katılım şartları ise direkt kadınların kazanılmış haklarına saldırı içeriyor. Bu parti de kadınları koruyan 6284’ün ve nafakanın kaldırılmasını, laik eğitim sisteminden vazgeçilmesini talep ediyor.
Ama biz kadınlar sizin zihniyetinizle savaşmaya devam edeceğiz. Mücadele ederek kazandığımız hiçbir şey sizin seçim pazarlığınız olamaz. Kendi hayatlarımız hakkında kendimiz karar alacağız, mücadele edeceğiz, direneceğiz, yaşayacağız ve sizler ise hep beraber gideceksiniz!
İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı geri çeken, 6284’ü hedef haline getiren bu gerici zihniyet işte derneğimiz Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na kapatma davası açmıştı. 5 Nisan’da derneğimizin kapatma davasında tüm kadınları ve LGBTİQ ve artıları Çağlayan Adliyesi’ne bekliyoruz. 6284’e de Platformumuza da Dokunamayacaklar! Platform durmayacak, kadın cinayetlerini durduracak.”
“ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMLERİ AÇIĞA ÇIKARILMASI GEREKMEKTEDİR”
Söz konusu raporda şüpheli kadın ölümlerine ilişkin şu değerlendirme yapıldı:
“Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmediği (kadın cinayeti olup olmadığı), intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir.
-İstanbul’da 28 yaşındaki Nurcan Gülden yatağında çıplak bir şekilde ölü bulundu.
-Konya’da çöp depolama tesisine ait alan kız bebek cesedi bulundu.
-Ankara’da gölde kimliği tespit edilemeyen bir kadın cesedi bulundu.
-Siirt’te 27 yaşındaki Kader Yıldız şüpheli bir şekilde kayalıkların üzerinden düşerek öldü.
-Ankara’da 32 yaşındaki Dagmara Veronica Erol evinde ölü olarak bulundu. Kolluk kuvvetleri kadının tüfekle vurulduğunu ifade etti.
-Şanlıurfa’da 43 yaşındaki Aysel Ayoğlu, S.A. tarafından silahla öldürüldü. Şüphelinin silahla oynarken yanlışlıkla vurduğu iddia edildi ancak S.A. olay yerinden kaçtı. Şüpheli hala bulunamadı.
-Diyarbakır’da 19 yaşındaki görme engelli Fatmagül Sabruk balkondan düşerek öldü.
-İzmir’de 19 yaşındaki bir çocuk annesi Nazlı Göl evinde çıkan yangında öldü. Evli olduğu erkek çocuğunu ve Nazlı’yı kurtarmak için eve girdiğini ancak Nazlı’yı kurtaramadığını ifade etti.
-Karabük’te 18 yaşındaki üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga Filyos Çayı kenarından ölü olarak bulundu. İlk tespitlere göre kadının boğularak öldüğü belirtildi.
-Batman’da dört çocuk annesi 43 yaşındaki Zeynep Ayrılmak evinde bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. Polis şüpheli olarak Zeynep’in abisini arıyor.”
(ANKA)