Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) , yüksek gelir elde eden ve lüks tüketimde bulunan ancak vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükellefleri yakından izlemeye aldı. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yapılan bu denetimler, turizm bölgelerinde gerçekleşen lüks harcamaları ve özel yat ile tekne satışlarını kapsıyor.
Özel Yat ve Tekne Satışları Mercek Altında
AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan elde edilen veriler ile uluslararası bilgi değişimi kapsamında aldığı bilgileri kendi verileriyle çapraz kontrol ediyor. 2021-2023 yılları arasında gerçekleştirilen satışların büyük bir kısmında yüksek miktarda vergi kaybı tespit edildi. Bu dönemde 45 binin üzerinde özel tekne ve yat satışı gerçekleştiği belirlendi.
Beyan Edilen Fiyatlarla Gerçek Satış Fiyatları Arasında Fark Var
Gelir İdaresi Başkanlığı, özel tekne ve yat satışlarında beyan edilen fiyatlarla gerçek satış bedelleri arasında büyük farklar olduğunu saptadı. Yapılan analizler sonucunda, 15 bin gerçek kişi ve 1527 şirketin beyan ettikleri satış bedeliyle gerçek satış fiyatı arasında uyumsuzluk olduğu tespit edildi. Bu mükelleflerin para transferleri inceleme altına alındı ve 1,4 milyar liralık kayıt dışı hasılat belirlendi.
5 Yıl İçinde Satılan Yat ve Teknelerde Vergilendirme
Gelir Vergisi Kanunu'na göre, gemi ve yat gibi taşıtların 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor. Yat ve teknelerini aldıkları tarihten itibaren 5 yıl içinde satanlar, alış maliyeti ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden vergi ödüyor. Satışların ticari kazanç sayılması durumunda ise hem gelir veya kurumlar vergisi hem de satış bedeli üzerinden ayrıca KDV alınıyor.
Yeni Denetim Yöntemleri Yolda
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, "Çok kazanan ancak az vergi verenlerin kapısını çalmaya devam ediyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz sektör sektör genişliyor. İncelemeler sonucunda, satış bedellerini düşük gösterenlerden gerekli vergi ve cezalar talep edilecek." dedi.
Vergide Adalet ve Etkinlik Artacak
Bakan Şimşek, Gelir İdaresi tarafından bu alanda yapılan çalışmalara devam edileceğini ve yeni denetim yöntemlerinin de devreye alınacağını belirtti. Şimşek, "Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için sektörel saha denetimlerimizi yoğun şekilde sürdürüyoruz. Vergilendirilmeyen kazançla çok harcayanları, lüks harcama yapan ancak vergi matrahını düşük gösterenleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz. Kayıt dışı kazançların peşindeyiz. Vergide adaleti ve etkinliği artırmak amacıyla kayıt dışılıkla mücadelemiz hız kesmiyor." ifadelerini kullandı.