Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun yasallaşmasının 33’üncü yılını kutladıklarını belirten Başkan Hancıoğlu, “Bu 33 yıllık süreçte mesleki mücadelemizde emeği geçen meslektaşlarımıza gönülden teşekkür ediyor, geçtiğimiz 33 yıl içerisinde meslek mensuplarımız ülke ekonomisinin gelişimi için çalışmış, ürettiği değeri toplumla paylaşmış, mükellef ile devlet arasında köprü görevini üstlenmiş, devletin e-dönüşümünün sağlanması için yürütülen çalışmalarda en ağır görevleri büyük bir toplumsal sorumluluk ve özveri ile yerine getirmiştir. Özellikle tüm dünyamızı derinden etkileyen ve halâ da etkisi süren Covid-19 Pandemi sürecinde; ekonomimizin çarklarının dönmesini sağlamak adına, kendimizin ve ailelerimizin sağlığını ikinci plana atıp inisiyatif alarak çalıştık. Bilgi ve beyannameleri vermeyi sürdürerek, özellikle emekçilerimizin bu zor dönemde gelirlerini almaya devam etmeleri adına kısa çalışma ödenekleri bildirimlerini ve diğer bildirimleri hazırlayıp, vermeyi sürdürmüş ve yine işverenlere sağlanan teşviklerden ve kredilerden yararlanmaları adına her türlü mali verileri hazırlayıp ilgili birimlere, o finans kurumlarına vermişlerdir. Tabii ki bu süreçteki fedakarlıklarımızı yaparken ağır bedeller de ödenmiş ve süreç içinde en az 150 meslektaşımız hayatını kaybetmiş, birçok meslektaşımız kalıcı rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmışlardır” dedi.

 “TAHSİLAT ESASINA BAĞLANMALI”


Mali müşavirlik mesleğinin, yetkileri sınırlı, sorumlulukları ise geniş olduğunu söyleyen Başkan Hancıoğlu, “Yetki ve o sorumluluğunun dengeli bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir. Serbest Meslek geliri, Gelir Vergisi Kanunu'na göre tahsilat esasına bağlı olmasına karşın, Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre hizmetin ifa edilmiş olmasından dolayı tahakkuk esasına bağlı tutulmuştur. Serbest meslek geliri, Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden de tahsilat esasına bağlanmalıdır” dedi.

“KDV YÜZDE 8’E DÜŞÜRÜLMELİ”

Başkan Hancıoğlu, “Küreselleşen dünyada avukatlık mesleğinde olduğu gibi; yabancı sermaye ile birebir çalışan Meslektaşlarımızın da yeşil pasaporta ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Bu manada belirli bir kıdeme sahip olan Meslektaşlarımıza da yeşil pasaport verilmelidir. Aday meslek mensuplarımızın; staj süreçlerindeki vergi ve SSK prim yükleri azaltılmalıdır. Mali Müşavirlik Mesleği’nin yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e düşürülmeli. Meslektaşlarımızın oda KOSGEP kredilerinden faydalanmaları sağlanmalıdır” dedi.

 “ASGARİ ÜCRET YÜZDE 59 ZAM YAPILMALI”

Başkan Hancıoğlu, asgari ücret hakkında “Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Aralık 2021 Tüketici Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,08, Mayıs 2022 döneminde ise Aralık 2021 dönemine göre yüzde 84,58 artış göstermiştir. Bu durumda tarifemize yansıtılması gerekli enflasyon farkı yüzde 59,58 olarak hesaplanmıştır. Bu gelişmeler nedeniyle meslektaşlarımızın asgari ücret tarifesinde belirlenen ücretleri çok büyük ölçüde enflasyon karşısında erimiş olduğundan 2022 yılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ye Yeminli Mali Müşavirlik Asgari ücret tarifesindeki ücretlere en az yüzde 59,58 oranında artış yapılmasını ülkemizdeki bütün odalar ile beraber üst birliğimiz TÜRMOB’dan talep ettik. TÜRMOB nezdinde talebimizin karşılanması için T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gerekli başvuru yapılmıştır” dedi.

Buse YEŞİL

Editör: TE Bilisim