Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMO) Yönetim Kurulu Başkanı Sacittin Hancıoğlu, mali tatil öncesinde mesleklerini icra ederken yaşadıklarını dile getirdi.
“MESLEĞİN SORUNLARINI ÇÖZÜN”
Başkan Sacittin Hancıoğlu, “28 Mart 2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve aynı tarih itibarıyla yürürlüğe girmiş olan 5604 Sayılı Mali tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre meslek mensuplarımıza kolaylıklar getiren ‘Mali Tatil’ uygulaması; bu yıl 4 Temmuz 2023 Salı günü başlayıp, 20 Temmuz 2023 Perşembe günü sona erecektir. Yıllardır verilen mücadele sonucunda çağdaş dünyanın vazgeçilmez unsurlarından biri olan serbest muhasebeci mali müşavirlik mesleğinin; ülkemizde yasal statüye kavuşmasını sağlayan ve 13 Haziran 1989 tarihinde uygulamaya giren 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununun bu yıl 34'üncü yılını kutladık. Bizler üst birliğimiz olan TÜRMOB’un örgütlenmesi, 77 serbest muhasebeci mali müşavir odası, 8 yeminli mali müşavir odası ailesi olarak 124 bin SMMM 5 bin yeminli mali müşavir olmak üzere toplam 129 bin üye ki bu sayının 40 bini kadın, 89 bini erkek meslek mensubundan oluşmaktadır. Bu 129 bin meslek mensubunun 60 bini serbest, 69 bin meslek mensubumuz da hizmet akdi ile bir işverene bağlı olarak çalışmaktadırlar. Geçtiğimiz 34 yıl içerisinde meslek mensuplarımız ülke ekonomisinin gelişimi için çalışmış, ürettiği değeri toplumla paylaşmış, mükellef ile devlet arasında ‘Köprü’ görevini üstlenmiş, devletin e-dönüşümünün sağlanması için yürütülen çalışmalarda en ağır görevleri büyük bir toplumsal sorumluluk ve özveri ile yerine getirmiştir. Bütün bu gayretli çalışmalara karşın, meslektaşlarımızın çözümü son derece basit olan; insancıl talepleri ne yazık ki görmezden gelinmiştir” dedi.
'Gerçek bir tatil değil'
Başkan Hancıoğlu, “Meslektaşlarımız olağan zamanda yaptıkları işleri yine bu dönemde de yapmak zorunda kalmaktadırlar. Gerçek anlamda bir mali tatil olabilmesi için, Temmuz ayında verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin Ağustos ayında verilmesi sağlanmalıdır. Bu konunun önemini yıllardır anlatmamıza rağmen önümüze konulan, ‘Haziran ayına ait beyannamelerin; bir ay sonra Temmuz ayı ile beraber verilmesi ve tahakkuk edecek vergilerin de Temmuz ayına ait vergilerle beraber yatırılması’ önerimize ‘devletimizin ilgili vergilerin bir ay sonra yatırılması halinde çok zorlanır’ görüşü yersiz bir kaygıdır. Bizim devletimiz herhangi bir aya ait verginin bir ay ertelenmesi halinde zor durumda kalmayacak kadar büyük bir ülkedir. Nitekim geçmişte bu türden ertelemeler çok olmuştur. Bu bağlamda mali tatilin gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerekmektedir. Mali müşavirler için oldukça yoğun bir gündü. 7440 sayılı yasa ile kamu alacaklarının yapılandırılmalarının, Ba ve Bs bildirimlerinin, KDV beyannamelerinin vs. verilmelerinin son günüydü. Dün ülkemizdeki mali müşavirler sabaha karşı uyuyabildik. Tıpkı Kurban Bayramı günlerinde olduğu gibi, tıpkı hafta sonları olduğu gibi üstelik bu işkence sadece bu ay olan bir durum değildi. Bu durum aylardır sürüyor. Sanılmasın ki bu durumun bizim yani mali müşavirlerin işlerini son güne bırakmasından kaynaklanıyor. Bu durum Maliye Bakanlığı’nın beyanname alma sistemlerinden kaynaklanan sistemsel eksikliğinden kaynaklanıyor. Vergi mükelleflerinin; matrah artırım beyannamelerinden bile bin lira damga vergisi alan Maliye Bakanlığı’nın yeterli kaynak ayırıp, sistemsel altyapılarını güçlendirmemelerinden kaynaklanıyor. Artık yeter bıçak kemikte” diye konuştu.
“KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYORUZ”
Taleplerini hatırlatan Hancıoğlu, “Bizler genç yaşta bu sistemsel eksiklikler nedeniyle hastalanıyoruz ve ölüyoruz. Dün ben özellikle kadın meslektaşlarımdan utandım. Bizler de akşam tıpkı memurlar gibi belli saatte evimizde olmayı hak ediyoruz. Çocuklarımızla sofrada olmayı hak ediyoruz. Bu basit bir düzenlemenin bile aylardır yapılmaması biz mali müşavirlere yapılan sistemsel bir işkencedir. Maliye ve vergi mükellefleri arasında köprü görevi gördüğümüzle ilgili yetkililer söyler dururlar. Köprü görevi sözü doğru bir söz. Serbest meslek geliri, Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden de tahsilat esasına bağlanmalıdır. Küreselleşen dünyada avukatlık mesleğinde olduğu gibi yabancı sermaye ile birebir çalışan meslektaşlarımızın da yeşil pasaporta ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Bu manada belirli bir kıdeme sahip olan meslektaşlarımıza da yeşil pasaport verilmelidir. Aday meslek mensuplarımızın staj süreçlerindeki vergi ve SSK prim yükleri azaltılmalıdır. Mali müşavirlik mesleğinin yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8’e düşürülmelidir. Meslektaşlarımızın da KOSGEB kredilerinden faydalanmaları sağlanmalıdır. Meslek mensuplarına da emeklilikte yıpranma payı uygulaması getirilmelidir” dedi.
Buse YEŞİL