Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Kültür Sanat Ordu'daki kazı çalışmalarında tarih fışkırıyor

Ordu'daki kazı çalışmalarında tarih fışkırıyor

Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı'nda zemin mozaiğine ulaşıldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ordu'daki kazı çalışmalarında tarih fışkırıyor
KAYNAK: İHA

Ordu'nun Fatsa ilçesinde bulunan Aziz Konstantin ve Helana Manastırı'nda yapılan kazı çalışmaları sırasında in-situ bir zemin mozaiği ortaya çıkarıldı. Ordu Müzesi Müdürlüğü'nün başkanlığında gerçekleştirilen bu kazı, Ordu ilinde açığa çıkarılan ilk yerinde (in-situ) zemin mozaiği olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Erken ve Geç Bizans Dönemi'ne Ait

Üslup ve biçim özelliklerine bakıldığında 5. ile 6. yüzyıllar arasına tarihlendirilen bu mozaik, özellikle Erken ve Geç Bizans dönemine ait olması sebebiyle hem bulunduğu manastır içinde hem de kendi başına özgün bir eser olarak değerlendiriliyor. Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, mozaiğin ortaya çıkışının bölge için heyecan verici olduğunu belirtti ve devam eden kazılarda daha fazla önemli eserin gün yüzüne çıkabileceğini söyledi.

A W267172 01

Turizm İçin Yeni Bir Destinasyon

Manastırın sekizgen şeklinde olması ve sahile yakın bir konumda yer alması, turistik açıdan da büyük önem taşıyor. Toparlak, 'Turist rotaları için önemli bir kültür varlığını gün yüzüne çıkardık. Bu bölgeyi yeni bir turistik destinasyon olarak geliştirmeyi planlıyoruz ve bundan sonra ortaya çıkarılacak eserleri dünya ile paylaşmayı hedefliyoruz,' dedi.

A W267172 02

Kazılar Aralıksız Devam Edecek

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar da, manastır kazısının bölgenin tarihi açısından çok değerli olduğunu vurgulayarak, kazı çalışmalarının kış aylarında da devam etmesi için gerekli izinlerin alınmaya çalışıldığını belirtti. Kibar, 'Fatsa'nın tarihini gün yüzüne çıkarmak ve ilçemizin tarihi değerlerini ortaya koymak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz,' şeklinde konuştu.

A W267172 03

Bölge Halkı ve Türkiye Genelinde Heyecan Yarattı

Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eser, Türkiye genelinde büyük merak uyandırdı ve bölge halkını da heyecanlandırdı. Toparlak, Ordu'nun üç farklı noktasında yürütülen kazı çalışmalarının yeni medeniyetler ve eserlerle karşılaşma umudu verdiğini, bu süreçte tarih açısından önemli buluntular elde edileceğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kanada'da Kutup Ayılarının Saldırısına Uğrayan Kişi Hayatını Kaybetti

Kanada'da Kutup Ayılarının Saldırısına Uğrayan Kişi Hayatını Kaybetti