Türkiye'de kredi kartları, sadece bir ödeme aracı olmanın ötesine geçerek, ay sonunu getiremeyen ve vurdumduymaz vatandaşlar tarafından sıkça başvurulan bir borçlanma aracı haline mi geldi?
Bankaların Harekete Geçişi ve Vergi Uzmanının Değerlendirmesi
Taksit sınırlamaları, asgari ödeme tutarlarının artırılması, kart limitlerinin düşürülmesi ve lüks harcamalara getirilecek kısıtlamalar gibi düzenlemeler beklenirken, bazı bankaların bu konuda adım attığı ortaya çıktı. Vergi Uzmanı Nedim Türkmen'in Sözcü TV'de yaptığı açıklamaya göre, Bakan'ın "Dünyada kredi kartına taksit uygulayan ülke yok" ifadesi, bazı özel bankaların asgari ödeme oranını yüzde 50'ye çıkardıkları bilgisi ve kendi çalıştığı bankanın bu uygulamayı başlattığına dair mesajlar, sektördeki önemli gelişmeler arasında.
Türkmen'in Açıklamaları ve Önerileri
Türkmen, Türkiye'de kredi kartı kullananların sayısının oldukça fazla olduğunu belirterek, sınırlamaların kaosa neden olabileceğine dikkat çekti. Türkmen'e göre, Türkiye'deki enflasyonun sebebi, tüketicilerin yaptığı harcamalardan ziyade, para arzının artmasıyla ilişkilendirilmeli. Ayrıca, özel bankaların asgari ödeme limitini yükseltmesinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Türkmen, tüketicileri kredi kartlarından uzaklaştırmak yerine, kredi kartı kullanımını teşvik etmek gerektiğini vurguladı. Türkmen'e göre, bu durum kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alabilir ve genel KDV oranlarını da etkileyebilir.