Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Temmuz Ayı’nda gündeme gelen ve oybirliği ile geçen Konyaaltı Arapsuyu Mahallesi 5666 ada 5,6 ve 11 parselin akaryakıt ve servis istasyonu alanına dönüştürülmesine yapılan itirazlar Ekim Ayı Meclisi’nde reddedilmişti. İtirazların reddinin ardından binlik plan teklifi Konyaaltı Belediyesi Aralık Ayı Meclisi’nin 4’üncü maddesi olarak gündeme geldi ve komisyondan geldiği şekliyle oy birliği ile kabul edildi. Tadilat değişikliği istenen parsellere komşu olan mülk sahiplerinin, tadilat talebine dava açtığı ve yürütmeyi durdurma talebi istediği öğrenildi.
KAMU GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİLİYOR
Tadilata talebine ilişkin komşu parseldeki mülk sahipleri itiraz etmişti. Toplamda 8 itiraz bulunan kararın hukuki tarafı olmadığı, şehir planlamacılığı ve bölge halkının ihtiyaçları ile ilgili alakası bulunmadığı ve tek sebebinin rantsal çıkar ilişkileri olduğu ifade edilmişti. Bölgenin akaryakıt istasyonuna ihtiyacı olmadığı yakın alanlarda akaryakıt istasyonları bulunduğu, kentin ortasına yapılacak bir akaryakıt istasyonunun kamu güvenliğini tehlikeye atabileceği belirtilmişti. Mülk sahiplerinin tadilatı yargıya taşıdığı ve yürütmeyi durdurma talebinde bulunduğu öğrenildi.
MÜLK SAHİPLERİ YARGI YOLUNA GİTTİ
5666 ada 12 parselde bulunan mülk sahiplerin 5 binlik tadilat planı için Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne dava açtı. Antalya 5. İdare Mahkemesi’ne açılan davada Atatürk Caddesi üzerinde yer alan çevresinin konut ve işyeri alanları ile çevrili olduğu hiçbir zorunluluk ve hukuki yarar bulunmadığı halde plan değişikliği yapıldığı, 5, 6, parsellerin bin 600 metrekare büyüklüğünün sağlanmadığı 11 numaralı parselin imar planında konut alanı kaldığı, üzerine ticari bir yapı yapılmasının mümkün olmadığı ifade edildi. Özel çıkarlar gözetilerek işlemin tesis edilemeyeceği belirtilerek tadilatın iptali ve yürütmenin durdurulması istendi. Dava dilekçesinde tadilat değişikliğinin bölgeye bomba bırakmaktan farksız olduğu söylendi.
ÖNCEKİ BAŞKAN UYARMIŞTI
Yapılan bir diğer itirazlarda da önceki dönem Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen’in, “Teknik yönden uygun değildir. Karşısında hastane var. Mevzuat 50 metre uzaklıkta olsun der. Burası 50 metre uzaklıkta değil. Vicdanen uygun değil, yanında konut parselleri var. Üçüncü şahısların hukuku ihlal edilmekte. Aradan isterlerse 30 sene geçsin buna evet diyenler tüm meclis üyeleri ceza mahkemesinde yargılanır. Bu planın reddi gerekir” ifadelerine yer verilmişti. İtirazların devamında Akdeniz Gerçek’in Temmuz ayında yaptığı ‘Meclis’ten Arapsuyu bombası’ haberine yer verilerek, ‘yaşam alanlarının ortasına bomba yerleştirilmiş, olası bir afet veya olumsuzluk durumunda yüzlerce insanın hayatına mal olabilecek bir karara hiçbir makul sebep bulunamaz’ denilmişti. Şehir plancılığı açıdan kusurlu olduğu ifade edilen tadilat değişikliğinin, şehircilik ilkelerine aykırı olduğu belirtilerek iptali istendi. Diğer bir itirazda ise, yine bomba kelimesi öne çıkarılarak, çevresinde konut ve işyerleri olan alana akaryakıt istasyonunun yapılmaması gerektiğini belirtilmişti.
NE OLMUŞTU?
Konyaaltı ilçesi Arapsuyu Mahallesi’ndeki 3 parselin akaryakıt ve istasyon alanı olarak planlama teklifi ile ilgili konu ilk kez 2018’de gündeme gelmiş ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gönderilmişti. AKP’li Menderes Türel döneminde konu yeniden meclise getirilmezken CHP’li Muhittin Böcek döneminde o tadilat 2022 yılı Haziran ayında meclise gelmişti. 2022 yılının Haziran ayında Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine gelen ama geçmeyen Konyaaltı Arapsuyu Mahallesi 5666 ada 5, 6 parsellerin ticaret alanından, 11 parselin ise konut alanından akaryakıt ve servis istasyon alanına dönüştürülmesi teklifi Temmuz Ayı Meclisi’nde gündemin 44’üncü maddesi olarak gelmiş ve oybirliği ile geçmişti. Ekim Ayı Meclisi’nde gündemin 36’ncı maddesinde tadilata gelen itirazlar görüşülmüştü. Binlik plan teklifi ise komisyona gönderildi. Ekim Ayı’nda itirazların gündeme geldiği Büyükşehir Meclisi’nde İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun raporunda itirazların uygun bulunmadığı ifade edilirken Komisyon Başkanı CHP Meclis Üyesi Mithat Aras, Komisyon Başkan Yardımcısı CHP Meclis Üyesi Hasan Can Kamburoğlu, Komisyon Üyesi CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Burak Çeker ve CHP’li Meclis Üyesi Sıdıka Gökyar Kızılca itirazların uygun bulunmadığı raporu imzalarken, AKP’li Meclis Üyesi Hasan Cumhur Göncü’nün ise rapora imza atmadığı görüldü. Tüm partilerin onayı ile itirazlar reddedilmişti.