Tarım ve seracılık sektöründe faaliyet gösteren göçmenlerin kayıt dışı ve denetimsiz olarak meyve ve sebze ürettiği ve üretilen meyve ve sebzelerin üzerinde insan sağlığını tehdit eden zirai ilaç kalıntısı kaldığı iddiası kamuoyunda tartışılırken; kurallara uyan ve denetlenen üreticilerin mağdur edildiği de ileri sürüldü. 

İLAÇ DOZLARINDA HATA MI VAR?

Ortaya atılan iddia ile ilgili konuşan ZMO Antalya Şube Başkanı Ali Top, “Kamuoyunu son günlerde en çok meşgul eden konulardan birisi olan ‘ihraç edilen sebze ve meyvelerde kalıntı’ konusunda günah keçisi ilan edilen sadece bizim üreticilerimiz mi?  Son zamanlarda sosyal medyada bazı gruplarda ve piyasada dolaşan söylentilere göre çok sayıda özellikle Antalya’da kaydı olmayan düzenli ya da düzensiz göçmenlerin tarım işçiliğinden çok ortakçı diye tabir edilen statüde ve hatta serada ya da tarla kiralayarak kendi hesaplarına sebze, meyve üretimi yaptıkları konuşulmaktadır. Hal böyle olunca büyük çoğunluğun Latin harfleri ile okuma ve yazmasının olmadığına göre kullandıkları ilaç ve gübre uygulama zamanı, plantasyonu ve dozajlarında hatalar yapıyor olabilirler mi?” dedi.

“DENETİM ARTTIRILMALI”

Başkan Ali Top, “Göçmenler vatandaşlık almadılar ise ÇKS kayıtlarının olması pek mümkün görünmüyor. Buna bağlı olarak da Tarım ve Orman Bakanlığı uyguladığı BKTS ve GTS sistemlerinden ürün alamıyor. Bunları alması gerekmektedir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise kontrol dışı, denetim dışı, kalan noktalardan (Kaçak, sahte, ruhsatsız işletme) gibi temin edilen bitki koruma ürünlerini, hele ki reçetede tavsiye edilen ürünlerde doz üstünde uyguluyorlar ise ve bekleme sürecine de uymuyorlar ise üretmiş oldukları sebzenin ve meyvenin piyasaya ve ihracata nasıl dahil oluyor? Bir şekilde sisteme dahil olan bu ürünlerde sorun yaşamıyor muyuz? Bu ürünlerin ince elenerek kamuoyunda akıllarda oluşan soru işaretlerinin giderilmesi çok önemlidir. Hatalı her kim ise tespit edilmeli” dedi.

Kumluca ve Finike’de Korkutan Patlama Sesi! Kumluca ve Finike’de Korkutan Patlama Sesi!

“ORTAM VE ŞARTLAR SAĞLANMALI”

Başkan Ali Top, “Gecesini gündüzüne katan, yağmur çamur demeden üretmek için çaba sarf eden üreticilerimizin genel olarak suçlanmasının önüne geçilmeli.  Tarım Bakanlığı bünyesindeki ziraat mühendislerinin ve piyasada çalışan, hizmet veren ziraat mühendislerinin yönetimi ve kontrolünde yapılan üretimlerde sorun olmadığı gözlemlenmektedir.  Bu durum kontrol ve teknik hizmetin ne kadar önemli ve güvenli olduğunu gösteriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı geçmiş yıllarda olduğu gibi serbest danışmanlık hizmeti veren ziraat mühendislerinin çalışacağı ortamı ve şartları sağlayarak sürdürülebilir, güvenli tarım ürünlerini üretmek için ziraat mühendisleri ile üreticilerimizin işbirliği yapmasının önünü açmalıdır” diye konuştu.

Muhabir: Arda KIR