Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında Avrupa bölgesinde kızamık vakalarında önceki yıla göre 30 kat artış yaşandı. DSÖ'nün verilerine göre, sadece Ocak-Ekim ayları arasında 30 binden fazla vaka bildirilirken, bu rakam, 2022 boyunca görülen 941 vakadan 30 kat fazla.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, bu durumu değerlendirerek, özellikle 2022'nin sonlarına doğru ve 2023'ün başlarında İstanbul kaynaklı ciddi bir kızamık salgını yaşandığını belirtti. Prof. Dr. Yavuz, salgının özellikle İstanbul'da yoğun vakalarla kendini gösterdiğini ve erişkinlerde dahi görüldüğünü ifade etti.
Aşılama ve Kızamık Riski
Prof. Dr. Yavuz, aşılama seviyelerinin belirli eşiklerin üzerinde tutulmasının salgınları önlediğine dikkat çekti. Türkiye'de başarılı bir aşılama sistemi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, aşı karşıtı grupların salgınların kaynağı olabileceğini belirtti.
0-6 Aylık Bebekler Boğmaca Riski
Boğmaca gibi hastalıkların da aşılama ile önüne geçilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Yavuz, gebelerin aşılanması konusunda detaylı bir eğitimin önemine vurgu yaptı. 0-6 aylık bebeklerin boğmaca açısından özellikle tehlikede olduğunu belirten Prof. Dr. Yavuz, gebelerin aşılanmasıyla bu bebeklerin korunabileceğini söyledi.
Gebelikte Aşı
Gebelerin özellikle Covid-19, influenza ve grip gibi hastalıklara karşı risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Yavuz, bu nedenle gebelerin özel bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti. Gebelerin aşı olmaktan çekinmemesi gerektiğini ve aşı olmamanın hayatlarını riske atabileceğini vurguladı.