Gazipaşa'da 25 bin dekar arazide 30'a yakın tropikal
meyve yetiştiren üreticiler, ejder meyvesi, mango ve avokado hasadının ardından
kivi hasadına başladı. İlçe merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Gökçesaray
Mahallesi'nde yetiştirilen kivi, kalitesine göre kilosu 1,5 ile 5 lira arasında
alıcı buluyor. İlçede toplam 170 dekar alanda kivi üretimi yapılırken, yıllık
yaklaşık 310 ton rekolte elde ediliyor. Gökçesaray, Çile, Doğanca Çörüş ve
Çığlık mahalleleri başta olmak üzere ilçe genelinde 400 rakımdan 700 rakıma
kadar her yerde kivi yetiştiriliyor. Gazipaşa'da üretilen kivinin çoğunluğu
yurt içinde tüketiliyor.
15 YILDIR ÜRÜN
ALIYORUZ
Polis memuru olan ve 15 yıl önce kurduğu bahçesinde kivi hasadı yapan üretici Adem Yılmaz (40), "Kivi hasadı yaz aylarında yapılsa da aromasını aldığı şekeri tam olarak bu dönemde aldığı için bu günlerde hasat ediyoruz. Yaklaşık 5 dekar alanda 15 yıl önce kivi bahçemizi kurduk. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün teşvikiyle bölgede kazanç getirecek profesyonel anlamda ilk kivi bahçesini burada kurduk. 15 yıldır ürün alıyoruz. Özellikle suyu seven nemli bölgelerde çok verim veren bir meyve. C vitamini yüksek. Dekardan 2 ile 3 ton verim alınır. Bakım iyi olursa 4 tona kadar çıkabilir. Turfanda hasatta kivi daha yüksek fiyatlara alıcı buluyor. Mevsimine göre fiyat değişiyor" diye konuştu.DHA