Kışlık konserve hazırlıkları hız kazanırken, Dr. Hüseyin Sarıkaya'dan hayati uyarılar geldi.

Konserve Hazırlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çankırı İl Sağlık Müdürü, evde yapılan konservelerin uygun şekilde pişirilmeden kapatılması durumunda ciddi gıda zehirlenmeleri yaşanabileceğini belirtti. Dr. Sarıkaya, özellikle gıdaların türüne göre uygun ısıl işlemden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kadınları Tehdit Eden PID Nedir? Belirtileri Neler? Kadınları Tehdit Eden PID Nedir? Belirtileri Neler?

"Ölümle Sonuçlanabilecek Zehirlenmelere Neden Olabilir"

Dr. Sarıkaya, clostridium botulinum adlı bakterinin toksinlerinin neden olduğu zehirlenmelerin, genellikle evde uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden hazırlanan konservelerden kaynaklandığını belirtti. Bu tür zehirlenmelerin ölümcül olabileceğini vurgulayan Sarıkaya, "Evde yapılan konservelerde bu riski ortadan kaldırmak için besinlerin türlerine göre belirli sürelerde uygun ısıl işleme tabii tutulması şarttır" dedi.

"Cam Kavanozlar Sterilize Edilmeli"

Dr. Sarıkaya, konserve yapımında kullanılan cam kavanozların 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmesi gerektiğini, kapakların her kullanımda yenilenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, paslanmaz kapakların tercih edilmesi ve konserve kapaklarında kabarma veya küflenme gibi durumların kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti.

"Zehirlenme Belirtilerine Dikkat Edin"

Konserve tüketiminden sonra zehirlenme belirtileri görülmesi durumunda hemen sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini belirten Sarıkaya, "Bulantı, kusma, çift görme gibi semptomlar ortaya çıktığında vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır" dedi.

"Sağlıklı Beslenme İçin Hijyen Kurallarına Uyun"

Dr. Sarıkaya, sağlıklı beslenmeye çalışırken hijyen kurallarına uyulmasının önemine dikkat çekerek, "Sağlığımızı korumak için konserveleri doğru şekilde hazırlamalıyız" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: İHA