Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Eda Çelik, astımın hava yollarının ataklar (krizler) halinde gelen tıkanmaları ile kendini gösteren bir hastalık olduğunu belirtti.

Dr. Çelik, hastaların ataklar arasında kendilerini iyi hissettiklerini ifade ederek, astımın hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihap ile karakterize olduğunu söyledi. Bu iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şiş ve ödemli olduğunu belirten Dr. Çelik, akciğerlerin uyaranlara aşırı duyarlı hale geldiğini ve toz, duman, koku gibi uyaranlarla öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmaların ortaya çıktığını açıkladı. Astım, tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkileyen ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir.

Mevsimsel Değişiklikler ve Tanı Yöntemleri

Astımın ülkemizde her 100 erişkinden 5-7'sinde ve her 100 çocuktan 13-15'inde görüldüğünü ifade eden Dr. Çelik, belirtilerin genellikle gece veya sabah saatlerinde ortaya çıktığını ve kendiliğinden veya ilaçlar ile düzeldiğini belirtti. Astım belirtilerinin tekrarlayıcı olduğunu ve mevsimsel değişiklik gösterebileceğini vurguladı. Dr. Çelik, astım hastalığını ortaya çıkaracak spesifik bir kan tahlili olmadığını, röntgen bulgularının genellikle normal olduğunu ve tanının solunum fonksiyonu cihazları ile yapıldığını söyledi.

Astımın Tedavi Yöntemleri ve Önlemler

Astım tedavisinin amacının hava yollarındaki mikrobik olmayan iltihabın ilerlemesini engellemek ve iyileştirmek olduğunu belirten Dr. Çelik, Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Bülteni'nde kaleme aldığı yazısında, tedavi sürecinin şu bileşenleri içerdiğini ifade etti:

Hasta/hekim iş birliğinin geliştirilmesi
Risk faktörlerine maruziyetin tanımlanması ve azaltılması
Astımın değerlendirilmesi ve tedavisi
Eşlik eden hastalıkların ortaya konması ve tedavisi

Gözlerini Açamıyordu Tedavi İle Hayatı Değişti Gözlerini Açamıyordu Tedavi İle Hayatı Değişti

Tıbbi tedavinin izlenmesi

Astım tedavisinde kullanılan ilaçların çoğunun nefesle alındığını belirten Dr. Çelik, bu yöntemle ilacın akciğerlere daha hızlı ve etkili şekilde ulaştığını ve yan etkilerden kaçınıldığını söyledi. Astım belirtilerini tetikleyen risk faktörlerinin bireylere özgü olarak tanımlanması gerektiğini vurgulayan Dr. Çelik, hasta eğer varsa allerjisi olduğu şeylere maruziyetten kaçınmalı ve sigara içmemelidir. Tedavi sürecinde düzenli muayenelerin ve değerlendirmelerin önemini belirten Dr. Çelik, genellikle tedavi başladıktan sonra 1-3 ay arasında ve sonrasında her 3-4 ayda bir değerlendirme yapılması gerektiğini ekledi.


 

Kaynak: İHA