Antalya’nın en önemli su kaynağı olan ve doğal sit alanı içerisinde yer alan Kırkgöz Göleti’ndeki kaçak yapılaşmaya karşı Döşemealtı Belediyesi suç duyurusunda bulunurken, Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’nun da suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi. Yeniköy Muhtarı Ahmet Kıvrak konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı’na göletin korunması için başvurdu. Kıvrak, Akdeniz Gerçek’e yaptığı açıklamada bölge halkının bu insanları ‘güçlü olduğu için dokunulmaz’ olarak gördüğünü belirtti.

Kırkgöz’de Koruma Alanına Müdahale Savcılıkta  3

Antalya’nın korunması gereken su kaynağı olan Kırkgöz Göleti’ne doğal koruma alanı sınırlarındaki parsellerdeki yapılaşmalar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’nca tespit edildi. Sit alanı olan ve yapılaşma başlayan bölgede bulunan Bıyıklı Mahallesi 8567 ada 4 parselin CW Enerji’nin sahibi Tarzan Tarık Sarvan’a ait olduğu, kamu kurumlarından teyit edilirken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’nca imzalanan kararda “İnceleme raporunda 11 Müdürlüğümüz teknik personellerince 06.01.2025 tarihinde yerinde yapılan incelemede; 2 ve 4 parseller de toprak dolgu yapılarak düzleme çalışması yapıldığı istinat duvarı yapıldığı, 4 parselde güneş enerjisi panelli kamera direği yerleştirildiği, tekerlekli konteyner konulduğu, 4 parselin önündeki tescil harici alanda taş döşenerek park alanı oluşturulduğu. 7 parselin kesin korunacak hassas alan kısmında kalan derenin taşlarla doldurulduğu görülmüştür” söylemi dikkat çekti.

Antalya'da Mesai Dışı Poliklinik Uygulaması Başladı! İşte O Hastane ve Poliklinikler Antalya'da Mesai Dışı Poliklinik Uygulaması Başladı! İşte O Hastane ve Poliklinikler

Kırkgöz’de Koruma Alanına Müdahale Savcılıkta  4

Halk Siyasilerden Destek Bekliyor

Döşemealtı Yeniköy Muhtarı Ahmet Kıvrak, Akdeniz Gerçek’e yaptığı açıklamada, “Tarıma can veren bir gölümüz var. Burası son yıllarda bir otel sahibi ve bir enerji firmasının sahibinin bir yeri varmış. Bu iki arsa üzerine dolgu yapıldı. Dolgu yapılırken göl yatakları ve suları ile oynandı. Kanal kapatılıp yan taraftan verildi. Devamında içine elektrik alındı. Yapılaşmaya doğru ilerliyordu. Burası doğal sit alanıdır. Buraya normalde ağaç dikmek bile yasak. Ben Yeniköy Mahalle Muhtarı olarak milletvekillerine seslendim. Devamında da İçişleri Bakanlığı ve birçok bakanlığa şikayet dilekçesi oluşturduk. Birkaç yerden cevap geldi. İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nde karar alındı. Burada karar alındığı ve yapı sahiplerinin burayı eski haline getirmek üzerine kararlar alınmış ve cezalar kesilmiş. Biz burada Kırkgöz Göleti’ni yaşatalım diye bir eylemde bulunduk. Bir firma benden şikayetçi oldu. Bizim adımız lekelendi diye. Buradaki herkes onlara söz geçmez hesabından burada kimse onlara dokunamamış. Biz daha öncesinden buraya Milletvekilimiz Mustafa Köse’yi çağırdık. Sonra da DSİ’den müdürü çağırdık. Buradaki halkta ‘Bu insanlar güçlü olduğu için dokunulmaz’’ diye söylemler oluyor” diye konuştu.

Kırkgöz’de Koruma Alanına Müdahale Savcılıkta  23

Bakanlığa Destek Talebinde Bulunuldu

Ahmet Kıvrak’ın, İçişleri Bakanlığı’na verdiği dilekçede, “İlçemizde bulunan Kırkgöz Gölü’nün varlığının Döşemealtı’na ve çevresindeki birçok bölge için tarımdan, sanayi ve doğal yaşam alanına kadar çok büyük önemi vardır. Şu an için kurumaya ramak kalan gölümüze maalesef dışarıdan da zengin iş insanları tarafından müdahaleler olmaktadır. Doğal sit alanı olan üzerlerinde daha başka şerhler olan birçok alanda ve Bıyıklı tapulama 8567 ada 4 parsel ve Yağca tapulama 8707 ada 1 parsellerde çok ciddi şekilde zemin dolgusu yapılmıştır. Bu arazilere elektrik alınmıştır. Kaçak ve ruhsatsız yapılaşmalar yapılmaktadır. Kendi arazilerinin suda kalmaması için yeni kanallar oluşturarak hatta DSİ’nin kanalını yararak kendilerince su tahliyesi yapmıştırlar. 2 zenginin keyfine göre yaptığı bu eylemler gölde su birikmesine engel olarak yazın birçok çiftçinin susuz kalmasına, canlı yaşamına ve tarım alanına çok büyük zarara sebep olmuştur. Devlet kurumları maalesef bu olayı görmezden gelmektedir. Halkın gözünde kanunlar zengine işlemiyor algısı oluşmuştur. Gölün çevresi tamamen şahsi tapu olup doğal sit alanıdır. Bu kişilerin yaptıkları diğerlerine de emsal olmaktadır. Batı Antalya Sulama Birliği'ne para ödemeden sulama yapan köylerin de birliğe katılması gerekmektedir. Ayrıca DSİ'nin göl alanını daraltarak etrafından yeni bir set yaparak güya suyu tutmak gibi bir planı olduğunu duyduk. Bu planın sonu hüsrandır, bu plan fuzulidir, bu plan yıllardır sorunsuz işleyen gölün doğal yapısını bozarak geri dönüşü olmayacak bir duruma getirecektir. Bununla beraber Kırkgöz Gölü’nün daha önceden pikniğe açık, halkın kullandığı ve sonrasında kapatılan alanın da tekrar açılması hususunda; gereğinin yapılmasını arz ederim” denildi.

Kırkgöz’de Koruma Alanına Müdahale Savcılıkta  22


Belediye Suç Duyurusunda Bulundu

Döşemealtı Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Yağca Mahallesi 8707 ada 1 parselin doğal koruma alanı sınırları içerisinde kaldığını, ruhsatsız ve kaçak olarak yapılaşma faaliyetlerinde bulunduğu 29/11/2024 tarihinde Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü teknik personellerince tespit edilmiştir. Gerekli iş ve işlemler başlatılarak 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. maddesi gereği Yapı Tatil Zaptı düzenlenmiş, ardından İmar Kanunu’nun 42.  maddesi ile 26/12/2024 tarih 536 sayılı encümen kararı ile idari para cezası uygulanmıştır. Bıyıklı Mahallesi 8567 ada 4 parselin 1 ve 2. grup doğal sit alanında bulunduğu ve dolgu işlemleri yapıldığı 27/12/2024 tarihinde Zabıta ve Fen İşleri Müdürlüğü teknik personellerince tespit edilmiş olup, müdürlüğümüze bildirilmiştir. Söz konusu iki parsel hakkında müdürlüğümüz 03.01.2025 yılında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştur” denildi.

Kırkgöz’de Koruma Alanına Müdahale Savcılıkta  21

Alanın Eski Haline Getirilmesine Karar Verildi 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Antalya  1 Numaralı Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu tarafından alınan 10 Ocak 2025 tarihli 1233 karar nolu yazıda, “Antalya ili, Döşemealtı ilçesi, Bıyıklı Mahallesi, 8567 ada 2 ve 4 nolu parsellerin kenarındaki DSİ'ye ait olan gölün doldurulduğu kendilerine ait olmayan 7 nolu parsele de (1.5 dönüme yakın alan) dolgu yapıldığı ifade edilerek konunun incelenmesi talep edilmiş olup alanı doğal sit alanı sınırları içinde kalması nedeniyle konu değerlendirilmek üzere Komisyonumuza iletilmiştir. Bahse konu Antalya ili. Döşemealtı ilçesi, Bıyıklı Mahallesi, 8567 ada 2 ve 4 nolu parsellerin tamamı ile 7 nolu parselin bir kısmı 04.10.2022 tarihli ve 6161 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tescil edilen Kesin Korunacak Hassas Alan sınırları içinde 8567 ada 7 parselin bir kısmı ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 02.09.2022 tarihli ve 4478389 sayılı Makam Olur'u ile tescil edilen Nitelikli Doğal Koruma Alanı sınırları içinde kalmaktadır. Konuya ilişkin Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün (Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü) 06.01.2025 tarihli inceleme raporu okundu. İnceleme raporunda 11 Müdürlüğümüz teknik personellerince 06.01.2025 tarihinde yerinde yapılan incelemede; 2 ve 4 parseller de toprak dolgu yapılarak düzleme çalışması yapıldığı istinat duvarı yapıldığı, 4 parselde güneş enerjisi panelli kamera direği yerleştirildiği, tekerlekli konteyner konulduğu, 4 parselin önündeki tescil harici alanda taş döşenerek park alanı oluşturulduğu. 7 parselin kesin korunacak hassas alan kısmında kalan derenin taşlarla doldurulduğu görülmüştür..." ifadeleri yer almaktadır. Bahse konu alanda yapılan izinsiz uygulamalar, Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce yapılan incelemelerde tespit edilmiş olup sorumlular hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 9’uncu ve 65’inci maddeleri ve ilgili diğer hükümleri uyarınca ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına ve alanın sorumlularca eski haline getirilerek sonucundan Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bilgi verilmesine oy birliği ile karar verildi” denildi.

Konuya ilişkin açıklama almak istediğimiz Tarzan Tarık Sarvan, açıklamalarının habere yansımasını istemedi. 

Kırkgöz’de Koruma Alanına Müdahale Savcılıkta  2

Koruma Altındaki Kırkgöz Göleti'nde Büyük Tehlike Koruma Altındaki Kırkgöz Göleti'nde Büyük Tehlike

Muhabir: Arda Kır