45. Ulusal Radyoloji Kongresi, TÜRKRAD 2024 kapsamında, 12-16 Kasım 2024 tarihleri arasında Antalya Belek'te gerçekleşti. Kongrede Ayaz bebek konuşuldu. Doğuştan damar yumağı problemiyle doğan Ayaz bebek, cerrahi olarak tedavisi mümkün olmayan sol bacağının kesilmesinden girişimsel radyoloji tedavisi sayesinde kurtarıldı. Prof. Dr. Murat Canyiğit'in yürüttüğü bu tedavi, Ayaz bebeğin yaşam kalitesini geri kazandırmayı başardı. 

Damar Yumağıyla Dünyaya Geldi 

Ankara'da bu yıl dünyaya gelen Ayaz bebek, sol dizinde oluşan damar yumağı ile doğdu. Cerrahi yöntemlerle tedavisi mümkün olmadığı için bacağının kesilmesi öngörülen Ayaz bebeğin ailesi, çareyi Girişimsel Radyoloji Uzmanı ve Türk Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Canyiğit'e başvurmakta buldu. Prof. Dr. Canyiğit, riskli olmasına rağmen bu tedaviyi üstlendi ve ilk işlem 52 günlükken, 1 Ağustos'ta yapıldı. Ardından 8 Ağustos'ta ikinci, 25 Eylül'de ise üçüncü işlem gerçekleştirilerek Ayaz bebeğin sağlığına kavuşması sağlandı.

52 Günlük Ayaz Bebeğin Ayağı Kurtarıldı

Bazı hastalıkların cerrahi olarak tedavisinin mümkün olmadığını dile getiren Prof. Dr. Murat Canyiğit, "Dizinde doğuştan damar yumağı olan 52 günlük bebeğimiz geldi ve bu damar yumağının cerrahi olarak tedavisi mümkün değildi. Hasta bana gelmeden önce ampütasyon karışı verilmişti. Bu son derece riskli bir işlemdi, ancak herhangi bir komplikasyon olmadan kasıktan ve damar yumağının içine iğneyle girerek damar yumağını kapatmayı başarabildik. Sonuç olarak bebeğin ayağındaki yara büyük oranda kayboldu ve ampütasyondan kurtuldu" dedi.

Manavgat'ta Kırmızı Işık İhlali Kazaya Yol Açtı: 3 Yaralı Manavgat'ta Kırmızı Işık İhlali Kazaya Yol Açtı: 3 Yaralı

Girişimsel Radyolojinin Etkin Kullanımı

Girişimsel radyoloji dalının radyolojinin hastaları tedavi eden alt birimi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Canyiğit, bu tedavi yönteminin parmağın ucundan beyne kadar tüm vücut tedavilerinde etkin rol oynadığını belirtti. "Eskiden anjiyo cihazını sıklıkla kullanırken, şimdi tomografi ve MR cihazlarıyla daha az riskli çözümler sunabiliyoruz. Biyopsiler de dahil olmak üzere hastaları çok daha az travmatik işlemlerle tedavi etme şansına sahibiz" dedi.

Diyabetik Ayak Tedavisinde Yenilikler

Prof. Dr. Murat Canyiğit, özellikle diyabetik ayak tedavilerine odaklandığını belirterek, "Uzun süre diyabete maruz kalan hastaların ayaklarında yaralar oluşuyor. Bu yaraların temel nedeni damar tıkanıklığı. Damarlar açılmadığında ayağa kan gitmiyor ve sonunda ampütasyona kadar ilerliyor. Biz bu hastaların kasıktan ya da tıkalı olan damarın içinden girerek damarlardaki tıkanıklıkları açıyor, ayağın beslenmesini sağlıyoruz" dedi.

Günübirlik Tedavi İmkânı

Girişimsel radyolojinin en büyük avantajlarından birinin, hastaların sabah tedavi olup akşam evlerine dönebilmeleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Canyiğit, "Özellikle tümör tedavilerinde cerrahi ile eşdeğer sonuçlar elde edebiliyoruz. Damarlardaki tıkanıklıkları açarak, stent koyarak hastaları ameliyat gerektirmeden sağlığına kavuşturuyoruz. Bu sayede tedavilerin büyük bir kısmını günübirlik olarak yapabiliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA