Kent Konseyi İç Yönergesi değiştirilerek, seçilmişlerin çalışma grupları ve meclislerin divanında yer almasının engellenmesi gürültü kopardı. Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi Başkanı Nigar Duru,"Kadınlar çalışacak ama söz sahibi olmaya gelince yoklar. Bireysel katılımcıların olmaması kabul edilemez" diyerek uygulamaya tepki gösterdi.
Kent Konseyi İç Yönergesi değiştirilerek, seçilmişlerin çalışma grupları ve meclislerin divanında yer alması engellendi. Söz konusu değişiklik yargıya intikal ederken, dava sonuçlanmadan Kadın Meclisi feshedilmişçesine Kadın Meclisi'nde yeni yapılanmaya gidildi. Yeni üyeler ile yapılan ve tartışmalı geçen ikinci toplantıda 12 Kasım'da genel kurul yapılması kararı alındı.
Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin yeni üyeleri dün ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Birinci toplantıda gerekli çoğunluğu sağlayamayan Kadın Meclisi'nin yeni üyeleri, ikinci toplantıda da gerekli çoğunluğu sağlayamadı. 34 üyenin isminin yer aldığı üye listesine sadece 15 üye imza attı. Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Çiçek yeni üyelere, toplantının genel kurul olmadığını ve sadece bilgilendirme toplantısı olduğunu üstüne basa basa vurgularken, yeni üyelere de konseyin yapısı ve amacı hakkında bilgiler verdi. Çiçek'in Kadın Meclisi'nin yapılanması hakkında bilgi verdiği sırada, "Kadın konusunda çalışma yapan kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, siyasi parti kadın kolları temsilcileri, üniversite temsilcileri, meslek odaları temsilcileri, kadınlarla ilgili vakıf, dernek gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri"ni sıralaması üzerine toplantıya katılan Kadın Meclisi'nin bir önceki üyeleri Genel Sekreter Ahmet Çiçek'i soru yağmuruna tuttu.
"BİREYSEL KATILIMCILAR NEREDE?"
Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi Başkanı Nigar Duru, Çiçek'e, "Kadınlar çalışacak ama söz sahibi olamaya gelince yoklar. Bireysel katılımcıların olmaması kabul edilemez" diye sorarken, Çiçek de, "Katılamayacak demedik. İçişleri Bakanlığı'nın yönetmeliğinde üyelerin durumu belirtilmiştir. Biz buna karar veremeyiz. Açın bakanlığın yönetmeliğini tekrar okuyun" yanıtını verdi. Bunun üzerine Bursa'da bireysel katılımların sağlandığı örneğini veren Duru, "Yönetmeliğin sizin söylediğiniz gibi olduğunu sanmıyorum. Bir daha okuyun. Bizim dayanışma merkezinden 3 arkadaş katılsın toplantıya o zaman. Neden 1 kişi ile temsil ediliyoruz. Bunun neresi demokratik" dedi. Çiçek de, "Her kurum bir temsilciyle katılabiliyor. İmza listesinde ismi olmayan kamu kurum ve kuruluşu varsa iletin kendilerine bize isim bildirsinler" dedi. "Yeni bir yapılanmaya girildi o zaman" diyen Nigar Duru, "Nasıl bir yapılanma, nasıl bir demokratiklik ve çoğulculuk bu" derken, Kent Konseyi Genel Sekreteri Çiçek de Duru'yu toplantının düzenini bozmaması için uyardı. Başkan Duru da, "Yıllardır bireysel olarak Kadın Meclisi'nde mücadele eden kadınlarımız var. Nerede onlar" diye sordu. Çiçek ise, yönetmeliğe uymayan kriterlerin hukuksal mücadeleyle aranabileceğini belirterek, Duru'ya "Toplantının huzurunu kaçırmayın" uyarısında bulundu.
"BİREYSEL KATILIMCILAR SEÇEMEYECEK"
Bireysel katılımların engellenmeyeceğini ve toplantıya 3 kez üst üste katılanların form doldurarak üye olabileceklerini belirten Çiçek, "Kent Konseyi olarak, çalışma gruplarına bireysel ya da kurumsal katılımı engelleme durumu yok. Üyelik şartını sağlamak şartıyla biz mevcut yasalar çerçevesinde hareket etmek zorundayız. Her kurum ve kuruluş bir kişiyle temsil edilebilecek. Geçmişte görev yapan arkadaşlara isterseniz plaket yaptırarak teşekkür edebilirsiniz" demesi üzerine Çiçek'e kadınlar, "Kurbanlara nasıl plaket verilir" diyerek tepki gösterdi. Çiçek ise, "Bireysel katılımcıların çalışma gruplarına katılabileceğini, ancak genel kurula katılarak koordinatör ve sekreterleri seçemeyecek. Kadın Meclisi'nin bir yönergesi de yok. Şu anda 34 kişilik bir liste var. Ancak katılım sayısı 15. Bugün genel kurul yapılmayacağı için çoğunluk aramadık bu toplantıda" diye konuştu.
ESKİLER "NEDEN ÇAĞIRILMADIK" DİYE HESAP SORDU
Çiçek'in verdiği bilgilerin ardından bir önceki KADER'in temsilcisi Ayşe Kılıç ise yapılan uygulama ile Kent Konseyi'nin kurumsallaştırılmak istendiğine, Kadın Meclisi'nin 1-1,5 yıl önce bir yönergesinin yapıldığını ve bunun da kabul edildiğine dikkat çekerek, "Yönergede bazı değişiklikler yapılabilir, ancak yönerge yok diyemezsiniz. Bir yönergesi var. Burada bir yöntem problemi var. Kadın Meclisi'nin eski üyeleri ile çok daha farklı konuşulabilirdi. Tepeden inme bir çalışma yapmak yerine, yıllarca Kadın Meclisi'ne emek vermiş insanları yok sayamazsınız. Eski yönetim yok sayılarak, gümbür gümbür biranda yeni bir grup ortaya konuluyor" dedi. Bin önceki Kadın Meclisi'nin üyeleri ise bugün (Dün) düzenlenen toplantı ile ilgili kendilerine bilgi verilmemesini eleştirerek, "Bazı nahoş olaylar oldu. Bizler neden bu toplantıya çağrılmadık. Neden bizi yok sayıyorsunuz. Biz bunun cevabını istiyoruz" derlerken, yeni katılımcılara da, "Yarın sizler de yok sayılabilirsiniz" uyarısında bulundular.
12 KASIM'DA KADIN MECLİSİ GENEL KURULA GİDECEK
Çiçek ise, Yürütme Kurulu'nun Kadın meclisi seçimlerini yenileme kararı aldığına dikkat çekerek, "Biz böyle bir sürece gökten düşerek gelmedik. Genel Kurul'da yönerge değişikliği yapılmış ve süreç buraya kadar gelmiş" dedi. Kadın Meclisi'nin bir önceki döneminde görev yapanlar ile yeni oluşturulan grup arasında, "Siz bizi istemiyor musunuz?" yönünde tartışma yaşanırken, Nigar Duru toplantıyı terk etti. Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi, genel kurul kararı almadan yürütme kurulu kararıyla STK temsilcileri ile yeni bir yapılanma içine girerken, yeni yapılanmada görev alan isimler 12 Kasım'da saat 14.00'de genel kurul yapacak. Yönetmeliğin değiştirilerek, seçilmişlerin çalışma grupları ve meclislerin divanında yer alması engellenirken, söz konusu değişiklik yargıya intikal etti. Ancak, dava sonuçlanmadan Kadın Meclisi'nde bir önceki yönetim feshedilmişçesine yeni yapılanmaya gidilmesine tepkiler sürerken, yeni davaların da açılabileceği belirtildi. (Esin KÜMBETLİOĞLU)