Sivas’ta ilkbahar aylarında doğada kendiliğinden yetişen kenger bitkisinin kökünden elde edilen kenger sakızı, adeta altınla yarışır hale geldi. Bu eşsiz sakız, birçok ailenin geçim kapısı olmuş durumda. Peki, kenger sakızı nedir ve nasıl yapılır? İşte detaylar:
Kenger Sakızı Nedir?
- Kenger, papatyagiller familyasından olan, 40–50 cm yüksekliğinde, tüylü, çok yıllık, sütlü ve dikenli bir otsu bitki türüdür.
- Orta Doğu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi’nde sıklıkla görülür.
- Genellikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilir.
Kenger Sakızının Faydaları Neler?
- Kenger sakızı, diş sağlığına, yüz felci geçiren kişilerin yüz kaslarını çalıştırmalarına, mide ağrısı ve şişkinliğine, migren rahatsızlığına iyi geldiği bilinir.
Kenger Sakızı Nasıl Yapılır?
- Kenger bitkisinin gövdesinin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır.
- Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır.
- Sakızın toplanması oldukça zahmetlidir. Topraktan çıkartılan bir sakızdır.
- Sakızı aldıktan sonra iyice yıkanmalı ve bir hafta boyunca çiğnenmelidir.
Kenger sakızı, katkısız ve doğaldır. Bu nedenle tercih edilir. Altınla yarışan bu doğal hazine, sağlık ve lezzet açısından oldukça değerlidir.
Kaynak: Haber Merkezi