Katledilen Akademisyen Ahmet Taner Kışlalı Unutulmadı! ÇYDD'den Kışlalı Anısına Program Katledilen Akademisyen Ahmet Taner Kışlalı Unutulmadı! ÇYDD'den Kışlalı Anısına Program

Sahipsiz sokak hayvanlarının ötenazi yoluyla uyutulması ile ilgili kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulmasına Antalya’dan büyük tepki geldi. Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tevfik Murat Karabayoğlu, 'Milyonlarca hayvanı bir yere kapatıp sonra öldürmek ne bilimsel olarak ne vicdanen ne dinen hiçbir şeye sığmaz' dedi.

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Sokak hayvanlarının ötenazi ile uyutulmasını içeren kanun teklifine tepkiler büyürken Antalya Veterinerler Odası Başkanı Tevfik Murat Karabayoğlu, kanun teklifinin daha da sertleştirildiğini ifade etti. Hayvan koruma gönüllüsü tabirinin de kaldırılacağını ifade den Başkan Karabayoğlu, 'Katliamı durdurun'dedi.

F4F520E3 A4Ab 45F0 B155 9C52A112A849-1
BELEDİYELERİN BARINAK YAPMA SÜRESİ UZATILDI
Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tevfik Murat Karabayoğlu, 'Tepkilerden dolayı düzenlemeyi tekrar bir revizyona sokmuşlardı. Bizim isteklerimize ya da halkın tepkisini göz önünde bulundurup düzenlemeyi yumuşatacaklarını ve ötenazi olayını kaldıracaklarını düşünüyorduk. Fakat yeni gelen tasarı elimize dün geçti. Ne yazık ki neredeyse yapılan bütün değişiklikler ötenazi üzerine yapılmış. Düzenlemeyi daha da sertleştirmişler. Hayvan koruma gönüllüsü tabirini tamamen ortadan kaldırıyorlar. Bu sokakta hiç hayvan olmayacak demek. Yapılan değişiklikler çok sert. Anladığımız kadarıyla yasayı ilk etapta hemen barınaklardaki bu tehlikeli ırk olarak görülen hayvanlara direkt olarak ötenazi yapacaklar. Bütün belediyelerin 2024 sonuna kadar barınak yapmaları gerekiyordu. Bu süre 2028’e uzatıldı. 2028'e kadar bütün belediyeler barınak, bakım evi yapacaklar. Teklifte hayvanları sahiplendirilene kadar bakım evinde kalacak deniliyor. Hiçbir şekilde tekrar yerine bırakılmayacağı söyleniyor. İçinde mesela işte saldırgan olanlar, hastalık şüphesi olanlar hemen uyutulacak deniliyor. Kime göre saldırgan? Yani bunun belli bir kriteri yok. Kim karar verecek?'dedi.
'TEKLİFTE KISIRLAŞTIRMA SORUNU ÇÖZMÜYOR DENİLDİ'
İngiltere, Almanya ve birkaç ülkenin örnek gösterilerek teklifin sunulduğunu ifade eden Başkan Murat Karabayoğlu, “Örnek ülkelerde bakım evinde kalma süreleri çok kısa zaten. 8 günlerden 9 günlerden bahsediyor. Yasa tamamen neredeyse sokakta hayvan bırakmayacak şekilde hepsinin toplanması, bakım evlerine sokulması ve bakım evinden bir sahiplenilmezse uyutulacağından bahsediliyor. Bunun tam bir katliam olacağını belirttik. Hiçbir şekilde kabul edilmeyeceğini ve kısırlaştırma çalışmalarına önem verilmesini ve bu yönde adımlar atılmasını beklerken, bu değişikliğe gerekçe olarak da kısırlaştırmanın yeterli bir popülasyon azaltmada önemli olmadığı gibi bir tez ortaya atıldı. Bilgi sahibi olan bilim insanları, bunun en doğru yolunun yoğun bir kısırlaştırma olduğunu dile getirirken, yasa kısırlaştırmanın popülasyonun azalmasında yeterli olmayacağını ve bunların ancak öldürülerek azaltılabileceği yönünde bir çıkarım yapmış. Bu yönde değiştirmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.
'ÖTENAZİ YAPMAYANA CEZA VAR'
Başkan Murat Karabayoğlu, “Tarım müdürlükleri veya devletin diğer Tarım Bakanlığı’na bağlı kuruluşların bu konuya nasıl dahil olacağı yasada yok. Sokak hayvanları belediyelerin sorumluluğunda. Belediye üzerinden gidilecek. Belediyeler ve belediye barınağında çalışanlara eğitimle yaptıracaklar. İşin garip bir yanı da teklifin bunu yapmayana da ceza getiriyor olması. Ötenizi yapmayana da hapis cezasına varan yaptırımlar getireceği söylüyor. Belediyelere bunun için ekstra bir bütçe verilip verilmeyeceği bilinmiyor. Büyükşehir belediyeleri normal bütçelerinin binde üçünü, diğer belediyeler de binde beşini bu hayvan sağlığı için ayırmak zorunda. Açıkçası ne Antalya'da ne de başka bir şehirde bunun yapıldığını düşünüyorum. Hiçbir belediye bütçesinin binde üçünü, binde beşini bu iş için zaten ayırmıyor. Yani ayırsa zaten bu durumlu olmazdı. Barınak yapmak için ve hayvanı yaşatmak için kullanılmayan bu bütçe belki de öldürülmeleri için kullanılacak” diye konuştu.
'NE VİCDANİ NE DE BİLİMSEL'
Başkan Karabayoğlu, 'Hayvanlar ya barınakta ölüm sırasını bekleyecek ya da sahiplenilme sırası.  Sokakta hiç hayvan bırakmama üzerine kurulmuş bir kanun bu. Büyük bir ötenazi seferberliği ile hayvan katliamı yapılacak şekilde düzenleniyor.  Al, yakala, kısırlaştır, aşılarını yap, sonra tekrar serbest bırak, işi tamamen bitecek. Sokakta hiç hayvan bırakmamanın neler getireceği de pek düşünülmemiş. Doğa hiçbir zaman boşluk kaldırmaz. Siz sokaklardan bütün sokak hayvanlarını alırsanız bu sefer yaban hayatı şehre doğru kayacak. Bazı yerlerde, caddelerde yaban domuzlarının ya da başka yabani hayvanların gezdiğini görüyoruz. Yani yaban hayatı bu sefer caddelere ya da kentlere taşınmış olacak. Milyonlarca hayvanı bir yere kapatıp sonra öldürmek ne bilimsel ne vicdanen ne dinen hiçbir şeye sığmaz diye düşünüyorum' dedi.

Cd69F603 6F91 4Ffe 99B8 Beb3E2575D38

Muhabir: Arda Kır