TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, kanunda yer alan ‘Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2 bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır’ hükmü gereği alınan meclis kararlarının hukuken hatalı olduğunu bildirilen ve daha sonrasında yapılan basın açıklaması ardından yeni bir açıklama yaptı.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Atmaca, 20 Aralık 2022 Salı günü Kepez Belediye Meclisi’nin, ‘Yapı ruhsatına esas her bir blok için toplam kullanım alanının 10 bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır’ şeklinde karar aldığını, ardından da bu kararın Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, ‘Yapı ruhsatına esas her bir blok için toplam kullanım alanının 15 bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır’ şeklinde kararı değiştirilerek onaylandığını, ancak alınan bu meclis kararlarının ‘Enerji Verimliliği’ kanununa aykırı olduğunu, kanunda yer alan ‘Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2 bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır’ hükmü gereği alınan meclis kararlarının hukuken hatalı olduğunu bildiren basın açıklamasını daha önce yaptıklarını söyledi.
“PİYASA İHTİYAÇLARI GEREĞİ”
Atmaca, 20 Aralık’taki açıklamalarının ardından çeşitli kişi, kurum ve kuruluşlarca yapılan yorumlara ilişkin yeni bir açıklama yaparak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin bilgilendirildiğini ve söz konusu hatadan dönüleceğini düşündüklerini açıkladı. Atmaca, “Belediye meclislerince alınan merkezi ısıtma zorunluluğu için gerekli metrekare artışlarının ‘piyasa koşullarından doğan ihtiyaç neticesinde alınmış karar’ olarak dillendirildiğine de şahit olmaktayız. Bu söylem son derece üzücüdür. Zira piyasa ihtiyaçları gereği diye mevcut kanun hükümleri yok sayılamaz, kanuna uymak esastır. Diğer bir taraftan yapılan merkezi ısıtma projelerinin kâğıt üzerinde kaldığı, uygulanmadığı ya da ruhsat sonrası merkezi ısıtma sistemlerinin devre dışı bırakılarak söküldüğü söylemleri ile karşılaşmaktayız” dedi.
RUHSAT SONRASI DENETİM DE ŞART
“Antalya’ da baca kaynaklı görüntü kirliliğinin önüne geçebilmek, enerjiyi verimli kullanabilmek, emisyonları azaltmak adına yapılması zorunlu olan bu sistemlerin bina ömrü boyunca kullanılabilir halde hazır tutulması önem arz etmekte” diyen Atmaca, bu durumun ruhsat sonrası da bina ısıtma sistemleri denetimlerinin sürdürülmesi gerektiğini açıkça göstermekte olduğunu belirtti. Atmaca, “Denetimlerin kamusal alanda kalmasını savunan kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olarak yetki verilmesi halinde çok sayıda yetişmiş teknik personelimiz ile bu denetimlerde görev almaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Makine Mühendisleri Odası her zaman halkın yanında ve kamusal fayda odaklı olarak çalışmayı prensip haline getirmiştir. Bu kapsamda da kamuoyunu aydınlatmayı görev saymıştır. Bu kapsamda halkımızı satın aldığı ve oturduğu konutlarda var olması gerekten merkezi ısıtma sistemleri konusunda da uyarmak istiyoruz” diye açıkladı.
VATANDAŞLARIMIZ ARAŞTIRSIN
İbrahim Atmaca, Bina Enerji Performansı Yönetmeliği’nin 5 Aralık 2008 tarihinde yayınlanmış ve yayınlandığı tarihten 1 yıl sonra da yürürlüğe girdiğini söyledi. Bina yılı 2010 ve sonrası olan binalarda oturan vatandaşların bina kullanım alanları 2 bin metrekareyi aşıyorsa ruhsatlarında merkezi ısıtma sisteminin işlenmiş olup olmadığını kontrol etmelerini, ruhsatta var ise sistemin binalarında kurulu olup olmadığını araştırmalarını, kurulu değilse ilgili dairelere şikâyette bulunmalarını önerdi. Atmaca, “Zira 2 bin metrekare kullanım alanı aşıldığında bina yüklenicisi tarafından projelendirmesinde de olmak zorunda olan bu merkezi ısıtma sistemi kurulmalı ve bina bu şekilde kullanıcısına teslim edilmelidir” dedi.
Haber Merkezi