Son yıllarda fast food yiyeceklerin tüketimi ve obezite oranlarının artması, sağlık uzmanlarını endişelendiriyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Artaç, özellikle 50 yaşın altında görülen kanser vakalarındaki artışa dikkat çekiyor.
Uzmanlar, obezitenin kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanserin gelişiminde önemli bir rol oynayabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, ailesinde 50 yaşın altında kanser öyküsü bulunan bireylerin, erken yaşta kanser taraması yaptırması büyük önem taşıyor.
Çevresel Faktörler ve Yaşam Tarzı Kanseri Tetikliyor
Kanser, büyük oranda çevresel faktörler, beslenme ve yaşam tarzına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Prof. Dr. Artaç, son 30-40 yılda fast food tarzı beslenme, hava kirliliği, su ve çevredeki toksik maddeler gibi etkenlerin obeziteye yol açtığını vurguluyor. Özellikle obezitenin, çocuklar da dahil olmak üzere her yaş grubunda büyük bir sorun olduğunu belirten Artaç, 'Obezite, erken yaşlarda kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün gelişiminde rol oynayabilir' diyor.
Bağışıklık Sistemi ve Kanser Riski
Obezitenin kansere neden olabilecek birçok zararı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Artaç, 'Obeziteyle birlikte bazı büyüme hormonları artar ve bu hormonlar kansere yol açabilir. Ayrıca, insülin direnci ve bağırsak florasının bozulması da kansere davetiye çıkarır. Mikrobiyatanın çeşitliliğinin azalması, bağışıklık sistemini zayıflatarak kansere yakalanma riskini artırır' şeklinde konuşuyor.
Erken Teşhis İçin Kanser Taraması Şart
Prof. Dr. Artaç, kanser taramasının önemine dikkat çekerek, 'Aile öyküsü olanlar, yani 50 yaşın altında ailesinde kanser öyküsü bulunan bireylerin 40 yaşından itibaren kanser taraması yaptırmaları faydalı olabilir. Meme kanseri için ise 50 yaşından sonra mutlaka mamografiyle değerlendirme yapılmalıdır. Ayrıca, kişi kendisinde bir şüphe duyuyorsa veya ailesinde öyküsü varsa, 20 ila 30 yaşlarından itibaren tarama programları uygulanabilir' diyor.