Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Nail Özhan, kanser tedavisinde her geçen gün kaydedilen ilerlemelere dikkat çekerek, '10-20 yıl içinde kanser, kronik bir hastalığa dönüşebilir' dedi. Dr. Özhan, 4. evre kanser hastalarının bile, gelecekte tedaviler sayesinde hastalıkla birlikte yaşayabileceklerini belirtti.
Kanserin Erken Tanısı ve Tedavisinde Sürekli Gelişme
Kanserin erken tanısı ve tedavisi konusunda dünya genelinde sürekli çalışmalar yapıldığını vurgulayan Dr. Özhan, 'Çalışmalar aralıksız devam ettiği için sürekli yeni ilaçlar çıkıyor. 10-20 yıl içinde kanser hastalığını tamamen yok etmek yerine, metastaz yapmış 4. evre kanser hastalarını bile tedavi edebileceğimize inanıyorum. Tıpkı şeker veya tansiyon hastalarının ömür boyu ilaç kullanarak yaşamlarını sürdürmeleri gibi, kanser hastaları da kronik bir hastalıkla birlikte yaşayabilecekler' dedi.
İmmünoterapiler ve Yeni Tedavi Yöntemleri
Kanser tedavisindeki güncel gelişmelere de değinen Dr. Özhan, immünoterapilerin ön planda olduğunu belirtti. 'İleri evre hastalarda bile uygun hastaya immünoterapi verdiğimizde önemli bir oranı kurtarabiliyoruz. Bunun dışında Car T Cell dediğimiz yeni tedavi yöntemleri kullanılmaya başlandı. Bu yöntemde hastadan aldığımız bağışıklık hücrelerini laboratuvar ortamında eğitip tekrar hastaya transfer ediyoruz' şeklinde konuştu.
Kanser Aşıları ve mRNA Aşıları Gündemde
Dr. Özhan, kanser aşıları ve mRNA aşılarının da gündemde olduğunu belirterek, 'Kanser tedavi yöntemleri çok hızlı bir şekilde gelişiyor. 'Kanserin tedavisi var ama bulunmuyor' diye bir şey yok. Böyle bir iddiaya hastalarımız kesinlikle inanmasınlar. Tedavi yöntemleri her yıl gelişiyor ve yenileri ekleniyor' dedi.