Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kamuoyuna duyurulan "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" ile 8 farklı alanda tasarruf yapılması hedefleniyor. Bu paket kapsamında, kamuda taşıtların ve binaların kullanımı, kamu istihdamı, idari yapılanma, yurtdışı görevlendirmeler, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderleri ve diğer harcamalar ele alınıyor. Tasarruf önlemleri arasında öne çıkanlar ise şunlar:

  • Yeni araç alımlarının ve kiralamalarının 3 yıl süreyle durdurulması,
  • Mevcut taşıt sözleşmelerinin izin alınmadan yenilenmemesi,
  • Deprem riski olanlar hariç 3 yıl süreyle yeni bina alımına ve yapımına izin verilmemesi,
  • Savunma ve güvenlik alanları dışındaki sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılması,
  • Kamu çalışanlarının aldığı yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getirilmesi.

Bunların yanı sıra, kamu kurumlarında personel alımının emekli olan personel sayısı kadar olması da düzenlemede yer alıyor.

Geçmiş Yıllarda Alınan Tedbirler ve Sonuçları

Geçmiş yıllarda da kamuda tasarrufa yönelik önemli adımlar atılmıştı. Örneğin, 2016 yılında dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından Orta Vadeli Plan (OVP) çerçevesinde taşıt kullanımında tasarruf sağlamak amacıyla tedbirler açıklanmıştı. Benzer şekilde, dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın enflasyonla mücadele kapsamında aldığı tedbirlerde de kamuda tasarruf edilmesi hedeflenmişti.

Bitcoin’de “Trump Yükselişi” Nereye Kadar Sürecek Bitcoin’de “Trump Yükselişi” Nereye Kadar Sürecek

Son Genelge ve Harcamaların Durumu

30 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan "Tasarruf Tedbirleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde, kamuda taşıt ve taşınmaz edinimlerine yönelik sıkı önlemler alındı. Bu genelgeyle, acil ve zorunlu olmadıkça yeni taşıt edinimi yapılmayacağı ve yeni bina inşaatlarına izin verilmeyeceği belirtildi. Yapılan tasarruf tedbirlerinin ardından merkezi yönetim bütçesi giderlerinde artışlar görüldü. Özellikle taşıt giderlerindeki artış dikkat çekici boyutlara ulaştı.

Kaynak: İHA