'Hangi ürünler İsrail kökenli? 'Pepsi İsrail malı mı, Starbucks israil malı mı, Peros İsrail malı mı, Nike israil malı mı, Fanta ve Coca cola israil malı mı?, Pepsi İsrail markası mı?, Adidas ve Re-joice şampuanlar hangi ülkenin?' gibi sorular araştırılıyor! Herkesin kullandığı israil malları ve israil markalarına karşı pek çok ülkede boykot uygulanıyor. Gıdadan giyime, temizlik ürünlerinden teknolojiye kadar birçok farklı kategoride . İşte Türkiye'de bulunan bazı İsrail malları ve israil markaları ve İsrail'i desteleyen firma ve kuruluşları sizler için inceledik!
İsrail’in en büyük zincir marketlerinden Shufersal, Rami Levy ve Yochananof Türk mallarını boykot ederek Türkiye ile tüm ticari ilişkilerini bitirdiğini ilan etti. Türkiye’nin İsrail’e yaptığı ihracatın içinde sebze-meyve, demir, buğday, otomobil, elektrikli ev eşyaları, işlenmiş gıda ve plastik gereçler gibi kalemler bulunuyor.
Birçok market zinciri, Türkiye’den domates ithalatını durdurduklarını duyururken, Tarım Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada bu hafta Türkiye’den meyve ve sebze taşıyan gemilerin ülkeye geleceği belirtildi.
İsrail Türk domateslerini almayacak!
Türkiye’den alınan domateslere tam boykot uygulanmasının ülkede bir arz sıkıntısı yaratması bekleniyor. Zira yerli üretim domatesler talebin sadece yarısını karşılıyor. Ayrıca, Yunanistan ve Hollanda’nın İsrailli domates alıcıları için en olası alternatifler olduğu belirtilse de, bu durumun domates fiyatlarında artışa neden olacağı düşünülüyor.
İsrail Çiftçiler Federasyonu, marketlerdeki yerli ürünlere etiket konulmasını ve savaştan etkilenen çiftçilerle dayanışmaya gidilmesini istedi!
Son yıllarda Türkiye, İsrail’in en çok ithalat yaptığı ülkelerden biri haline gelerek, Çin, ABD, İsviçre ve Almanya’dan sonra beşinci sıraya yerleşmişti. 2019’dan bu yana her yıl çift haneli büyüme yakalayan Türkiye’den ithalat rakamları, 2022’de 7 milyar dolara kadar ulaşmıştı.
İsrail Malı ve İsrail Gıda Ürün markalarına karşı Türk gıda markaları
İsrail markaların ve ürünlerinin yerine, Türk malı olan veya Türkiye’de üretilen alternatifleri tercih edebilirsiniz. Bunların bazıları şunlar:
- Uludağ,
- Dimes,
- Pınar,
- Sütaş,
- Eti,
- Ülker,
- Kahve Dünyası,
- Tavuk Dünyası,
- Simit Sarayı,
- Pizza Lazza,
İsrail Kozmetik Ürünlerine Karşı Türk Kozmetik ürünleri
Kozmetik sektöründe İsrail mallarına ve markalarına kafa tutan Türk ürün ve markaları şunlar:
- Farmasi,
- Flormar,
- Golden Rose,
- Pastel,
- Gabrini,
- Arko Nem,
- Duru,
- Eyüp Sabri Tuncer,
İsrail ayakkabı markalarına karşı Türk Ayakkabı markaları
- Hammer Jack,
- Greyder,
- Kinetix,
- Gezer,
- Scooter,
- Polaris,
- Aydi,
- King Paulo,
- Forelli,
- Lescon,
- YDS Ayakkabı,
- GÖN,
- Elle,
- Cengiz Pakel,
- Ziya,
- Shoe Tek,
- Nişantaşı Shoes,
- Lutvelizade,
- Luvi Shoes,
- Derimod,
- Bambi.
İsrail Giyim markalarına karşı Türk Giyim markaları
- Mavi,
- LC Waikiki,
- D’S Damat,
- Defacto,
- Sarar,
- Desa,
- Koton,
- Avva,
- Kiğılı,
- Colin’s,
- LTB,
- Damat & Tween,
- Yargıcı,
- Hatemoğlu,
- İpekyol,
- Penti,
- Derimod,
- Beymen,
- Network,
- Dilvin,
- Setre,
- Aker,
- Armine,
- Manuka,
- He-Qa,
- Twist,
- Lufian,
- Mudo,
- Ekol,
- Boyner,
- İmza,
- Collezione,
- Les Benjamins.