İngiltere, "Çevrim İçi Güvenlik Yasası" ile sosyal medyada yayılan spekülatif haberlerle mücadele etmeyi amaçlıyor. Yasa, 26 Ekim 2023'te kabul edilerek gelecek yıl yürürlüğe girecek. Bu düzenleme, aşırı sağcı grupların şiddet eylemlerinin ardından sosyal medyanın rolünü yeniden ele almayı hedefliyor.

Son dönemde, Southport kentinde 17 yaşındaki Axel Rudakubana'nın gerçekleştirdiği saldırının ardından aşırı sağcı grupların sosyal medya üzerinden koordine olduğu ve şiddeti teşvik eden paylaşımlar yaptığı bildirildi. Bu gruplar, Telegram, TikTok ve X gibi platformlarda göçmenleri ve Müslümanları hedef alan protesto çağrıları yaparak şiddet olaylarına sebep oldu.

Yasa Kapsamında Sosyal Medya Şirketlerine Yeni Yükümlülükler

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, sosyal medya şirketlerinin zararlı içerikleri kaldırmak konusunda daha fazla sorumluluk taşıması gerektiğini belirtti. Yasa, sosyal medya şirketlerinin platformlarındaki yasa dışı içerikleri kaldırmalarını zorunlu kılacak ve ırkçı nefret, suç teşvik gibi içeriklere karşı daha etkin bir mücadele öngörüyor. Ayrıca, çocukları çevrim içi ortamlarda korumak için şirketlerin yeni önlemler alması gerekecek.

Çocukların Çevrim İçi Güvenliğinin Sağlanması

Yeni yasa, çocukların çevrim içi ortamlarda güvenliğini sağlamak amacıyla sosyal medya ve arama motorlarına çeşitli sorumluluklar yükleyecek. Sosyal medya platformları, cinsel istismar, şiddet, intihar teşvik eden içerikler gibi zararlı materyalleri kaldırmak için önlemler almalı ve çocukların yaşlarına uygun olmayan içeriklere erişimini engellemeli. Ebeveynlerin de çocuklarıyla ilgili sorunları bildirmeleri için erişilebilir yollar sunulması gerekecek.

ABD ve İsrail'in İran'a Yönelik Olası Saldırı Planları Tartışılıyor ABD ve İsrail'in İran'a Yönelik Olası Saldırı Planları Tartışılıyor

18 Milyon Sterlin Ceza

Ofcom, yasaya uymayan sosyal medya şirketlerine karşı denetim yapacak ve 18 milyon sterline kadar para cezası verebilecek. Ayrıca, şirketlerin bilgi taleplerini yerine getirmemesi durumunda üst düzey yöneticiler hakkında cezai işlemler başlatılabilecek. Ofcom, çocukların cinsel istismarı ve sömürüsü konularında da yaptırım bildirimlerine uyulmaması durumunda şirketleri cezai olarak sorumlu tutabilecek.

Kaynak: İHA