Din İşleri Yüksek Kurulu imsak vaktinin ne olduğunu, ne zaman başladığını ve özellikle sabah ezanının okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilip edilemeyeceğini açıkladı. 

İmsak Nedir? 

İmsak kelimesi, sözlükte 'kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak' gibi anlamlara gelir. Ancak dinî bir terim olarak, fecr-i sâdıktan iftar vaktine kadar oruç tutanların yemeden, içmeden, cinsel ilişkiden uzak durması anlamına gelir. İmsak, orucun başlama zamanını ifade eder ve iftar ise tam tersidir.

İmsak Halk Arasında Ne Anlama Gelir?

Halk arasında ise 'imsak', oruç tutmaya başlanan fecr-i sâdığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Yani imsak, oruca başlama anını temsil eder. Bu kavram, özellikle Ramazan ayında ezanın okunduğu zamana denk gelir. Ezanın başlamasıyla birlikte yeme içmeyi sonlandırmak gerekir. Bu sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında ise bir sakınca bulunmaz.

Sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye devam edilebilir mi?

Kur’ân-ı Kerîm'de orucun başlama ve bitiş süresi şu şekilde belirtilmiştir: '(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.' (el-Bakara, 2/187). Bu ifade, imsak vaktini belirlemekte ve oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceğini açıklamaktadır.

Takvimlerdeki İmsak

Takvimlerde gösterilen 'imsak' ise oruca başlama vaktini ifade eder. Aynı zamanda, gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği anı temsil eder. Ramazan ayında ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi