9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 100. doğum günü anısına düzenlenen etkinlikte konuşan Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet’in eşitlikçi, kalkınmacı ve aydınlanmacı değerlerine olan bağlılığını vurguladı. İmamoğlu, Demirel’in hoşgörü anlayışının bugünkü siyasi ortam için önemli dersler barındırdığını söyledi.
Cumhuriyetin Evladı: Süleyman Demirel
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ülke Politikaları Vakfı ve Süleyman Demirel 100. Yıl Komitesi tarafından düzenlenen anma programına katıldı. İmamoğlu, “Rahmetli Süleyman Demirel, İslamköy’den başlayan hayat yolculuğunda Cumhuriyet sayesinde ilerledi ve yükseldi. Cumhuriyetin eşitlikçi, aydınlanmacı ve kalkınmacı değerlerine derinden bağlıydı” ifadelerini kullandı.
Demirel ve Ecevit Arasındaki Ortak Paydalar
İmamoğlu, Süleyman Demirel’in siyaset sahnesindeki en önemli rakiplerinden Bülent Ecevit’le aralarındaki farklara rağmen, ortak değerleri koruma çabalarını takdir etti. “Her iki lider de demokrasiye olan bağlılıklarıyla toplumun değerlerini zedelemeden rekabetlerini sürdürdüler ve demokrasiyi savundular” dedi.
Hoşgörünün Önemi: Demirel’den Dersler
Demirel’in eleştirilere ve mizaha karşı hoşgörüsünün demokrasinin gelişimi için önemli bir örnek olduğunu belirten İmamoğlu, “Bugün Türkiye’nin tekrar yükselebilmesi için bu hoşgörü anlayışını benimsememiz gerekiyor” dedi. Demirel’in, özgürlükçü demokrasiye olan inancını ve hoşgörülü liderlik tarzını günümüz siyasi liderlerine örnek gösterdi.
Panelde Öne Çıkan İsimler
Anma programı kapsamında düzenlenen panelde, eski TBMM Başkanları Hüsamettin Cindoruk ve Hikmet Çetin, tarihçi İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Mehmet Haberal gibi önemli isimler Demirel’in liderlik anlayışını ve Cumhuriyet’e katkılarını değerlendirdi.
“Cumhuriyet ve Demokrasi En Büyük Mirastır”
İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Süleyman Demirel, Cumhuriyetin bir evladıydı ve Türkiye’nin geleceği için Cumhuriyetin değerlerini yaşatmak hepimizin görevidir. Demirel’i anlamak, bugünkü koşullarda daha da önemli hale gelmiştir.”
Ekrem İmamoğlu, Süleyman Demirel'in meşhur şapkalı selamını verdi.