Ramazan ayında iftar menüsü vatandaşların en çok araştırdığı konulardan biri. Ramazan ayının 10. gün iftarı menüsü bugün Düğülcek Çorbası, Kuru Yufka Böreği, Soğanlı Et ve Pekmez Tatlısı Yağlaşı gibi geleneksel lezzetlerden oluşuyor. Kültür Portalı'ndan Düğülcek Çorbası, Kuru Yufka Böreği, Soğanlı Et ve Pekmez Tatlısı Yağlaşı tariflerini aşağıda bulabilirsiniz.
Düğülcek Çorbası Tarifi
Sivas mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan Düğülcek Çorbası, ince bulgurdan elde edilen ve yöresel damak tadını yansıtan bir çorba çeşididir. Bu özel çorba, incelikle eleğin altına geçirilen bulgura verilen isim olan 'düğülcek' ile yapılır.
Düğülcek Çorbası Malzemeleri
- 1 Çay Bardağı Düğülcek
- 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
- 2 Yemek Kaşığı Ev Kıyması
- 3-4 Kemikli Kıyma
- 1 Yemek Kaşığı Salça
- Tuz ve Kırmızıbiber
- Yeterince Su
Düğülcek Çorbası Nasıl Yapılır?
Çorbanın yapımı oldukça basittir. Tencereye yağ, ev kıyması ve kemikli kıyma ile birlikte salça konularak karıştırılır. Ardından su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya düğülcek, tuz ve kırmızıbiber eklenerek çorba pişirilir.
Kuru Yufka Böreği Tarifi
Kuru Yufka Böreği Malzemeleri
- 8 adet kuru yufka
- 200-250 g yağsız dana kıyma
- 1 kuru soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Kuru Yufka Böreği Nasıl Yapılır?
Geniş bir kabın içine ılık su ve tuz konulur. Yufkalar tek tek ıslatılır. Ardından yağlanmış bir tavaya ıslatılan yufkalar üst üste yerleştirilir. İç harcı için; kıyma, sıvı yağ, tereyağı ve tuz ile birlikte tavada kavrulur. Soğanlar eklenir ve karabiber ilave edilerek ocaktan alınır. Hazırlanan iç harç yufkalar arasına konularak, diğer ıslatılmış yufkalarla kapatılır. Börek tavada pişirilir ve sıcak servis edilir.
Soğanlı Et Tarifi
Soğanlı Et Malzemeleri
- 1 kg Kemikli Parça Koyun Eti
- 500 g Kuru Soğan
- 1 Yemek Kaşığı Salça
- Yeterince Su ve Tuz
Soğanlı Et Nasıl Yapılır?
Kemikli et, tencerede kızartılır ve üzerine sıcak su ilave edilir. Soğanlarla beraber salça eklenir ve ağır ateşte pişirilir.
Pekmez Tatlısı Yağlaşı Tarifi
Pekmez Tatlısı Yağlaşı Malzemeleri
- 2 su bardağı pekmez (üzüm)
- Aldığı kadar mısır unu
- Kaymak
Pekmez Tatlısı Yağlaşı Nasıl Yapılır?
Pekmezi sulandırıp içine mısır unu ekleyin. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirip üzerine kaymak ekleyerek servis yapın.