Japonya'nın Hiroşima kentinde, atom bombasının yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenine İsrail'in davet edilmesi, geniş çapta tepkilere neden oldu. Kyodo News'in haberine göre, yaklaşık 100 Filistin destekçisi aktivist, İsrail'in Tokyo Büyükelçisi Gilad Cohen'in törene davet edilmesini protesto etti.

Filistin'in Japonya Temsilcisi Waleed Siam, Hiroşima'da yaşananların barışın sembolü olduğunu belirterek, kurbanların dışlanmasının kendisinde büyük bir hayal kırıklığı ve hüsran yarattığını ifade etti. Siam, İsrail'in davet edilmesinin, Hiroşima'nın temsil ettiği adalet ilkesine tamamen aykırı olduğunu vurguladı.

Aktivistlerden Masae Yuasa, İsrail'in davet edilmesini, Hiroşima'nın kalıcı dünya barışını savunan mücadelesine “ihanet” olarak değerlendirdi. Diğer bir aktivist Mitsuko Yamaguçi de bu daveti “utanç verici” olarak nitelendirirken, Hiroşima'nın Gazze'deki durumu kabul ettiği anlamına geldiğini belirtti.

Filistin’in Davet Edilmedi

Hiroşimalı yetkililer, Filistin'in Japon hükümeti tarafından tanınmaması ve Birleşmiş Milletler (BM) üyesi olmamasını gerekçe göstererek Filistin’i törene davet etmemişti. Bu durum, İsrail'in davet edilmesiyle tezat oluşturdu.

Japonya'da Epsilon S Roketi Test Sırasında Patladı Japonya'da Epsilon S Roketi Test Sırasında Patladı

İsrail'in Davet Edilmeyeceği Açıklanmıştı

ABD'nin Nagazaki'ye atom bombasıyla saldırısının yıl dönümünde 9 Ağustos'ta düzenlenecek anma töreninde ise İsrail'in davet edilmeyeceği açıklanmıştı. Nagazaki Belediye Başkanı Suzuki Şiro, Gazze'deki insani durumun ve kamuoyunun saldırılara ilişkin protestolarının töreni sekteye uğratabileceğinden endişe ettiklerini belirtti.

Atom Bombalarının Yıkıcı Etkileri

6 Ağustos 1945'te ABD'nin Hiroşima'ya attığı atom bombası, kenti büyük ölçüde yıkmış ve ilk anda 80 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Üç gün sonra Nagazaki'ye atılan atom bombası ise en az 40 bin kişinin ölümüne yol açmıştı. Atom bombasının uzun vadeli etkileriyle birlikte toplamda yaklaşık 110 bin sivilin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Bu ölümler, izleyen aylarda radyasyona bağlı hastalıklar nedeniyle devam etmişti.

Kaynak: AA