TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sani Şener, Türkiye'deki Antalya, Milas Bodrum, Gazipaşa-Alanya, İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa Havalimanları'nın işletmelerini üstlenmiş durumda. Havalimanlarında sunulan yiyecek ve içeceklerin neden pahalı olduğunu açıkladı.

Asgari Ücretteki Fark 5 Bin 270 Lira! Milyonlarca Kişi Beklemede Asgari Ücretteki Fark 5 Bin 270 Lira! Milyonlarca Kişi Beklemede

Şener, "Evet, havalimanlarında yiyecek ve içecek fiyatları yüksek. Ancak bunun birden fazla sebebi var" diyerek açıklamalarda bulundu.

'MALİYETLER ÇOK YÜKSEK'

Havalimanlarında faaliyet gösteren işletmeler arasında en düşük geliri elde edenlerin yiyecek ve içecek işletmeleri olduğunu belirten Şener, şunları dile getirdi:

"Havalimanlarında, aslında en düşük geliri sağlayan işletmelerimiz yiyecek ve içecek işletmeleridir. Bunun sebebi ise maliyetlerin oldukça yüksek olmasıdır. Yiyecek ve içecek ürünlerini gümrüksüz bölgelerde üretiyorsunuz, ardından havalimanına getiriyorsunuz ve gümrük işlemlerini geçiriyorsunuz. Bu süreçte güvenlik gereksinimleri de bulunuyor; hem gıda güvenliği hem de yolcu güvenliği. Ürünleri getirirken yoğun güvenlik kontrollerinden geçiriliyorsunuz. Tüm bunlar önemli maliyetler doğuruyor. Ayrıca kira bedelleri de oldukça yüksek. Havalimanı işletmecileri olarak devlete yüksek kira bedelleri ödüyoruz ve bu bedelleri işletme maliyetlerine yansıtmak zorundayız. Kiralara ek olarak işletme giderleri de yüksek oluyor. Tüm bu maliyetleri bir araya getirip kar marjını da eklediğinizde, tabii ki fiyatlar yüksek oluyor."

Antalya Havalimanı 696X424

'HER BÜTÇEYE UYGUN SEÇENEKLER SUNUYORUZ'

Oksijen dergisine verdiği röportajda, enflasyonun havaalanlarındaki yiyecek ve içecek fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirten Şener, şunları ekledi:

"Ancak biz işlettiğimiz havalimanlarında her kesime hitap eden çeşitlilikte ürünler sunmaya çalışıyoruz. Örneğin, su makineleri gibi seçenekler sunuyoruz. Kimi yolcular yemek yemek istemeyebilir ancak su içmek ister. Her bütçeye uygun ürünler sunabilme gayretindeyiz. Elbette ki bu konuda mükemmel olduğumuzu iddia edemeyiz, ancak en azından her kesime hitap etmeye çalışıyoruz. Havayolu işletmeciliği maliyetli bir sektördür ve Türkiye'deki enflasyon ortamında fiyatları belirlemek oldukça zor olabilir. Ancak şunu belirtmekte fayda var, havalimanı işletmecileri için yiyecek ve içecek gibi alanlarda fırsatçılık yapma imkanı yoktur. Neden mi? Çünkü eğer yolcular ürünleri satın almazsa, fiyatlar düşer. Fiyatlar, talep ve arzın kesiştiği noktada belirlenir."

Editör: Esra Köksal Tarı