Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt'ün öncülüğünde başlatılan çalışmalar sonucunda, Antakya simidi, Belen tava, Antakya külçesi, Hatay zahter salatası, Hatay tel kadayıfı ve Hatay tandır kahkesi, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. Coğrafi işaretli bu ürünler, Antakya ilçesi Gastronomi Çarşısı'nda düzenlenen bir programla tanıtıldı.

Hatay'ın Coğrafi İşaret Sayısı Artıyor

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, tescil süreciyle ilgili yaptığı açıklamada, mevcut 25 olan coğrafi işaretli ürün sayısının 37'ye yükseldiğini belirtti. Başvurusu yapılan ve tescil bekleyen ürünlerle birlikte önümüzdeki yıl coğrafi işaretli ürün sayısının 124'e çıkarılmasının hedeflendiğini söyleyen Masatlı, "Bu sayıyla birlikte Hatay olarak Türkiye'de zirveye oturmayı planlıyoruz" dedi.

Hatay'da Kültürel Mirası Ayağa Kaldırma Mücadelesi

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Hatay'ın gastronomisinin 600'den fazla çeşit ile zengin bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. 6 Şubat depremi sonrası büyük yıkım yaşayan şehrin, hem fiziksel olarak yeniden inşa edilmesi hem de kültürel mirasının ayağa kaldırılması için yoğun çaba harcadıklarını belirten Öntürk, "Bu çalışmalar, şehrimizin geleceği, tarihi ve esnaflarımız için büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Adana Barosu'nda devir teslim! Volkan Böke göreve başladı Adana Barosu'nda devir teslim! Volkan Böke göreve başladı

Hatay Türkiye'de Birinci Sırada yer alıyor

Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, 2023-2024 yıllarında yapılan tescil başvuruları ile Hatay'ın Türk Patent ve Marka Tescil Kurumu'na göre Türkiye'de birinci sırada yer aldığını ifade etti. Örgüt, "Amacımız, Hatay'ın yöresel ve simgesel ürünlerini Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmaktır" dedi.

hatay'ın tescilli ürünleri neler?

Hatay, sahip olduğu coğrafi işaretli ürünlerle zengin gastronomi kültürünü tescilleyerek koruma altına alıyor. İşte Hatay'ın çeşitli yöresel lezzet ve ürünlerinin Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen coğrafi işaretleri:

2024 Yılında Tescillenen Ürünler

  • Antakya Külçesi: Mahreç işareti
     
  • Antakya Zılk Sarması: Mahreç işareti
     
  • Hatay Beyaz Balkabağı: Mahreç işareti
     
  • Hatay Cevizli Biber / Muhammara: Mahreç işareti
     
  • Hatay Humusu: Mahreç işareti
     
  • Hatay Tandır Kahkesi: Mahreç işareti
     
  • Hatay Tel Kadayıfı: Mahreç işareti
     
  • Hatay Tepsi Oruğu: Mahreç işareti
     
  • Hatay Zahter Salatası / Kekik Salatası: Mahreç işareti
     
  • Hatay Şeyh Mualla Yemeği: Mahreç işareti
     
  • Hatay Şiş Börek Çorbası: Mahreç işareti

 

Daha Önce Tescillenmiş Ürünler

  • Hatay İpeği (2017)
     
  • Hatay Defne Sabunu (2017)
     
  • Antakya Künefesi (2008)
     
  • Antakya Küflü Sürk (Çökelek) (2018)
     
  • Antakya Sürk (Çökelek) (2018)
     
  • Dörtyol Mandarini (2019)
     
  • Kırıkhan Kavunu (2021)
     
  • Samandağ Biberi (2021)
     
  • Altınözü Cimemi ve Altınözü Zeytinyağı (2022-2023)
     
  • Kırıkhan Siyah Havucu (2022)

 

Mahreç İşareti ve Menşe Adı Nedir?

Mahreç İşareti: Ürünün belirli bir bölge, yöre veya ülkeye özgü özelliklere sahip olduğunu gösterir.

Menşe Adı: Ürünün belirli bir coğrafi alandan kaynaklanan niteliklerinin tamamını yansıttığını belirtir.

Kaynak: İHA