Merakla beklenen halkalı güneş tutulması sonunda gerçekleşti. Türkiye'den izlenemeyen tutulma, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Meksika ve Kolombiya gibi ülkelerde gözlemlendi.

tutuldum

Tutulma, kısmi evresiyle başladı ve ardından Ay, Güneş'i tamamen kapatıp halkalı bir görünüm oluşturdu. Bu olay, yerel saatle 09.36'da başladı ve 12.51'de sona erdi. Ancak uzmanlar, güneş tutulması sırasında çıplak gözle doğrudan Güneş'e bakmamak konusunda uyarılarda bulundular.

Tutulma sırasında Güneş'teki ışık miktarındaki değişikliğin Dünya'nın "iyonosfer" adı verilen atmosfer tabakasını nasıl etkilediğini incelemek amacıyla ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), üç sondaj roketi fırlatmayı planladı.

tutull

Bir sonraki halkalı güneş tutulmasının 2046 yılında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu tür bir tutulma, Ay'ın Dünya'ya en uzak noktada olduğu zamanlarda meydana gelir ve "ateş çemberi" olarak adlandırılır, çünkü Güneş'i tamamen kapatamaz, halka şeklinde bir görünüm oluşturur. Tutulma başladığında, başlangıçta hilal şeklinde bir parçalı tutulma yaşandı.

Kaynak: Süleyman Gezici