Çinli bilim insanlarından oluşan bir ekip, dünyanın en derin deniz çukuru olarak bilinen Mariana Çukuru’nda aşırı yüksek basınç altında çalışabilen küçük bir robot geliştirdi. Çin’de bulunan Beihang Üniversitesi öğretin üyeleri önderliğindeki araştırmacılar, yarasa balığının hareket modellerinden ilham alarak yüzme, süzülme ve emekleme yeteneğine sahip 50 santimetre uzunluğunda bir robot tasarladı.

iPhone 16e'ye Beklenmeyen Talep! Satışı iPhone SE'yi Geçti iPhone 16e'ye Beklenmeyen Talep! Satışı iPhone SE'yi Geçti

Robotun, yüzerken kuyruk yüzgecinden aldığı itme kuvvetiyle saniyede maksimum 5,5 santimetre hıza ulaşabildiği ve emeklerken uzuvlarını kullanarak kumlu yüzeylerde saniyede 3 santimetre hızla hareket edebildiği bildirildi.

Mariana Çukuru’nda Saha Testlerini Başarıyla Tamamladı

Beihang Üniversitesi’nden Wen Li, Çin’in insansı denizaltılarına monte edilen kompakt robot türünün Mariana Çukuru ile diğer derin deniz noktalarında saha testlerini başarıyla tamamladığını ve robotun sağlam şekilde çıkarıldığını söyledi. Ekip, deniz kaynaklarının geliştirilmesi, arkeoloji ve çevre izleme gibi alanlarda kullanılmak üzere derin deniz robotunun dayanıklılığını ve verimliliğini artırmayı hedefliyor.
Çinli Bilimciler Basınçlarda Çalışabilen Robot Geliştirdi

Kaynak: DHA