Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Gündem Antalya vekili Kaya stajyer avukat sorunlarını Meclis'e taşıdı

Antalya vekili Kaya stajyer avukat sorunlarını Meclis'e taşıdı

Antalya milletvekili Aykut Kaya, stajyer avukat sorunları ve CMK ücret tarifesi düşüklüğünü Meclis gündemine taşıdı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada stajyer avukatların yaşadığı sorunları ifade ederek CMK ücret tarifesinin düşüklüğüne dikkat çekti.

Geçtiğimiz haftalarda Antalya Barosu’nun Staj Okulu açılış programına katıldığını belirten Milletvekili Kaya, 'Açılış konuşmalarında Baro Başkanı ve Staj Kurulu Başkanından duyduğum hususlar maalesef Avukatlık mesleğinin geldiği nokta açısından üzüntü vericiydi' ifadelerini kullandı.

'Stajyer Avukatlarımızın Mağduriyetleri Bir An Önce Giderilmeli'

'Belki de en çok sahip çıkmamız gereken stajyer avukatlarımız, sosyal güvencelerinden yoksun, ekonomik olarak zor durumda ve adliyede 2.sınıf insan muamelelerine maruz kalarak mesleği öğrenmeye çalışıyorlar' diyen Milletvekili Kaya, 'Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinin son sınıf öğrencilerine asgari ücret tutarı kadar ödeme yapılıyor iken stajyer avukatlara herhangi bir ücret ödemesinin yapılmaması stajyerler arasında ayrımcılık yaratıyor. Bu durum karşısında Barolar ekonomik olarak yıpranmış ve kısıtlı imkanlar ile stajyerlerine yardımcı olmaya çalışıyor ama yaşadığımız ekonomik kriz nedeniyle yetersiz kalıyorlar. Bugün birçok stajyer staj yapacak yer bulamıyor, bulsa da herhangi bir ücret alamıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

'CMK Ücret Tarifesi Güncellenmeli'

Sözlerinin devamında CMK ücret tarifesinin yetersiz olduğunun altını çizen Kaya, 'Ceza Muhakemesi Kanunu'muz gereğince suça sürüklenen mağdur çocukların, okuma yazma bilmeyenlerin, engelli vatandaşlarımızın, şüpheli sanık konumundaki bazı vatandaşlarımızın avukatlarla temsili zorunludur. Baro tarafından görevlendirilerek bu önemli kamu görevini ifa eden avukatların ücretleri devlet tarafından ödenmektedir. Avukatlara verilen bu ücretler, Anayasa'da belirlenen angarya yasağı ilkelerine aykırı olup emeklerinin karşılığı değildir.' diye konuştu.

'CMK Ücretlerinden KDV Alınmamalı ya da Alınan Oran Düşürülmeli'

Aykut Kaya sözlerini şöyle tamamladı: '2024 yılında CMK ücret tarifesine yapılan artış TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının dahi altında kalmıştır' diyen Milletvekili Kaya, 'Vatandaşlarımızın hukuki haklarının korunması amacıyla görev alan avukatların ücretlerinin iyileştirilmesi ve bu angaryaya son verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu ücretlerden alınan KDV kaldırılmalı ya da alınan oran azaltılmalıdır.'

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Düzce'de Kadın Orkestrasından Güçlü Müzik Performansı

Düzce'de Kadın Orkestrasından Güçlü Müzik Performansı