Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Genel Can Yücel kimdir? Ne zaman öldü?

Can Yücel kimdir? Ne zaman öldü?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Can Yücel kimdir? Ne zaman öldü?
KAYNAK: Haber Merkezi

Türk edebiyatının usta şairi Can Yücel, ölüm yıldönümünde anıldı. Can Yücel kimdir? Ne zaman öldü? Bu soruların yantlarını ve daha fazlasını haberimizde derledik. 

Can Yücel kimdir? 

Can Yücel, 21 Ağustos 1926 tarihinde İstanbul’da doğmuş, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir ve modern Türk şiirine önemli katkılarda bulunmuştur.

Can Yücel Kimdir Ne Zaman Öldü 2

Can Yücel'in eğitimi ve kariyeri

Yücel, Ankara ve Cambridge üniversitelerinde Latince ve Yunanca eğitimi aldı. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik yapmış, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yapmıştır. Askerliğini Kore’de yapmış, 1958’de Türkiye’ye döndükten sonra Bodrum ve Marmaris’te turist rehberliği yapmıştır.

Can Yücel, edebiyat dünyasında şiirleri, çevirileri ve yazıları ile tanınmıştır. 1945-1965 yılları arasında birçok dergide şiir ve yazıları yayımlanmıştır. Şiirlerinde, toplumsal duyarlılık ve taşlama öne çıkmaktadır. 1962’de İngiltere’de bulduğu bir Türkçe dilbilgisi kitabı geniş yankı uyandırmıştır.

12 Mart 1971 döneminde Che Guevara ve Mao'dan çeviriler yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkûm olmuştur. 1974’te çıkarılan genel afla serbest kalmış ve hapiste yazdığı 'Bir Siyasinin Şiirleri' adlı kitabını yayımlamıştır. Ayrıca Lorca, Shakespeare, Brecht ve Wilde gibi önemli yazarların oyunlarından çeviriler yapmıştır.

Can Yücel Kimdir Ne Zaman Öldü 4

Can Yücel ne zaman öldü?

Son yıllarında Eski Datça'ya yerleşmiş, yazıları ve şiirleri Leman ve Öküz dergilerinde yayımlanmıştır. 1996 yılında kurulan Emek Partisi’nin kurucu üyeleri arasında yer almıştır. 12 Ağustos 1999 tarihinde vefat etmiş ve Datça’ya defnedilmiştir.

Can Yücel Eserleri

Yücel’in eserleri arasında 'Her Boydan' (1959), 'Sevgi Duvarı' (1974), 'Rengâhenk' (1982), 'Gökyokuş' (1984) ve 'Mekânım Datça Olsun' (1999) gibi önemli kitaplar bulunmaktadır.

Can Yücel Kimdir Ne Zaman Öldü 3

Can Yücel'in çevirileri

Yücel’in çevirileri arasında 'Hamlet', 'Fırtına', 'Bir Yaz Gecesi Rüyası', 'Muhteşem Gatsby', ve 'Salozun Mavalı' yer alır.

Can Yücel Kimdir Ne Zaman Öldü 5

Can Yücel Sokağı 

Datça Belediyesi, usta şairin evinin olduğu sokağa Can Yücel Sokağı adını verdi. 

Can Yücel Kimdir Ne Zaman Öldü 6

Can Yücel'in eşi kimdir? 

Can Yücel, 1956 yılında Güler Yücel ile evlendi. Bu evlilikten Güzel ve Su adlı 2 kızı, Hasan adlı bir oğlu oldu. Güler Can, 2020 yılında, yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gördüğü Muğla'da, 85 yaşında hayatını kaybetti. Güler Yücel, 20 Mart 2020'de Datça'da, eşi Can Yücel'in yanına defnedildi.



 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
En çok tatil yapılan 30 ülke: 1 numara şaşırtıyor!

En çok tatil yapılan 30 ülke: 1 numara şaşırtıyor!