Genç yaşta kalp krizi riskinin artmasında obezitenin büyük bir rol oynadığına dikkat çeken Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Veli Gökçe, kalp krizinden korunmak için ilk olarak obeziteden kaçınılması gerektiğine dikkat çekiyor. Obezitenin yalnızca kalp ve damar hastalıklarını değil, pek çok kronik hastalığı da tetiklediğini ifade eden Dr. Gökçe, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamın kalp sağlığına olumsuz etkilerini vurguladı.
"Kalp Sağlığı İçin Akdeniz Tipi Beslenin"
Kalp sağlığını korumada Akdeniz tipi beslenme modelinin önemine değinen Dr. Veli Gökçe, "Paketli gıdalar yerine evde yapılan organik yiyecekleri tercih etmek ve her sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmek çok önemlidir" diyerek şu uyarılarda bulundu:
- Paketli gıdalardan kaçının: Özellikle işlenmiş, lifsiz ve rafine edilmiş gıdalar kalp sağlığına zarar verir.
- Dengeli beslenin: Diyette yeterli kalori, lif, vitamin ve mineral olmasına özen gösterilmelidir.
- Hazır gıdalardan uzak durun: Hazır gıdalar yerine evde yapılmış, sağlıklı seçenekleri tercih edin.
Değişen Yaşam Tarzı ve Kalp Sağlığı
Modern yaşam koşulları ve hareketsizliğin de kalp sağlığına ciddi zararlar verdiğini belirten Dr. Gökçe, "Günlük yaşamın temposu nedeniyle yaygınlaşan sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve alkol, tütün gibi kötü alışkanlıklar kalp krizi riskini artıran diğer önemli faktörlerdir" şeklinde konuştu.
"Düzenli Egzersiz Kalbi Koruyor"
Kalp sağlığını korumak için düzenli egzersiz yapmanın önemine dikkat çeken Dr. Veli Gökçe, "Egzersiz, yalnızca kas ve iskelet sistemini değil, aynı zamanda kardiyak değerlerin de normalleşmesini sağlar. Günlük 10 bin adım atmak veya 30-45 dakika tempolu yürüyüşler kalp sağlığı için temel öneriler arasında yer alır" dedi.